„Kruté a nebritské“. Herec Fry chce po královské gardě konec medvědích čepic

  • 31
Britský herec Stephen Fry se spojil s ochránci zvířat a žádá, aby vojáci královské gardy přestali používat pravou kožešinu na své slavné vysoké čepice z medvědí kůže. Jeden z nejznámějších umělců Spojeného království chce, aby vojáci přešli na umělou kožešinu. Neudělat to by podle něj bylo „bezohledné a nebritské“.

Vojáci při slavnostních událostech a na strážních stanovištích před Buckinghamským palácem už po staletí nosí pokrývku hlavy z medvědí kožešiny, známou jako busby. Ale Fry, jeden z nejznámějších britských herců a televizních hlasatelů, je vyzval, aby nahradili „kožešinu ze zabitých divokých zvířat“ její umělou verzí.

„Tradice nikdy neomlouvá krutost,“ uvedl Fry, který na internetu namluvil názorné video ukazující vykuchaného a rozčtvrceného černého medvěda. Podle něj by neprovedení přechodu na umělou medvědí kůži „bylo bezohledné – a nebritské“.

Stephen Fry a Elliott Spencer (Beverly Hills, 26. února 2017)

Video natočené v Kanadě zveřejnila organizace bojující za práva zvířat PETA. Ukazuje ukazuje lovce, kteří lákají černé medvědy kbelíky s potravou a poté je zastřelí kuší.

Mluvčí britského ministerstva obrany k tomu uvedl, že medvědi nebyli loveni na objednávku a použité medvědí kůže „jsou produktem legálního a licencovaného lovu“. „K dnešnímu dni a podle informací ministerstva dosud nebyla nalezena alternativa, která by splňovala standardy požadované pro účinnou náhradu medvědích obřadních čepic,“ řekl mluvčí.

VIDEO: V úmorném vedru se káceli jak kuželky. První padl trombonista

Královská garda je součástí divize britské armády, která plní veřejné úkoly a často se účastní státních ceremonií, včetně „Trooping the Colour“. Ta se koná u příležitosti oficiálních narozenin vládnoucího britského panovníka.

Král Charles, který nastoupil na trůn v roce 2022 po smrti své matky, královny Alžběty II., si loni sám při narozeninovém průvodu centrem Londýna nasadil čepici z medvědí kůže.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video