Radikalizovaní muslimové se vrací z oblastí arabského jara. Mohou být nebezpeční, varuje šéf anti-extremistické organizace (ilustrační snímek)

Radikalizovaní muslimové se vrací z oblastí arabského jara. Mohou být nebezpeční, varuje šéf anti-extremistické organizace (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Nebudou se bát ani zabít, varuje Británie před radikalizovanými muslimy

  • 161
Muslimové vracející se do Británie z oblastí, kde proběhly demonstrace v rámci arabského jara, jsou mnohem agresivnější a nebezpečnější. Organizují se v takzvaných muslimských hlídkách a snaží se Brity "islamizovat". "Mohou být čím dál nebezpečnější, jsou odhodlaní ubližovat, možná i zabíjet," varuje šéf anti-extremistické organizace.

Demonstrace v asijských zemích, které odstartovaly arabské jaro a vnesly chaos a neustálé boje mezi tamní lid, přitahují evropské muslimy. Ti chtějí zažít opravdové napětí. Někteří z nich proto do problémových oblastí odjeli a po návratu domů s sebou přivezli i projevy násilí. Informuje o tom telegraph.co.uk.

V Londýně tak nyní vznikají radikalizované skupinky, kteří si říkají "muslimské hlídky", a napadají Brity. Žádají je, aby se chovali v duchu islámu, například jim zakazují pít alkohol. Ženy zase nabádají, aby se více zahalovaly.

Tento měsíc zatkli policisté v Londýně pět lidí z těchto hlídek, včetně dvou mladistvých. Muslimská hlídka nahrála na YouTube video zobrazující gang, jak uráží homosexuálního muže a bílé ženy popisují jako "nahá zvířata, která si nemohou vážit sama sebe".

Můžou i zabíjet, když se k nim připojí bojechtiví muslimové

"Může to být určitý signál, jak se budou věci ubírat dál a na co bychom si měli dát pozor," varuje před stupňující se agresivitou muslimů předseda anti-extremistické Quiliamovy nadace Maajid Nawaz. Nynější hlavní kritik muslimského dogmatismu byl v mládí několik let sám členem mezinárodní islamistické skupiny.

"Jsou součástí extremistické vlny šířící se po Evropě. A zatímco tady probíhají pouliční incidenty, al-Káida a její odnože se snaží využít zmatku, který nastal v arabském světě po nepokojích," říká Nawaz. Muslimští radikálové podle něj pustoší Sýrii, Libyi, Mali a Somálsko, což fascinuje islamisty narozené v Evropě, kteří vyhledávají napětí a boje.

Co se asi stane, když se tihle lidé vyškolení v užívání politického násilí vrátí do Británie? "Zmiňované útoky jsou možná špičkou ledovce, ale muslimské hlídky mohou být i mnohem nebezpečnější. Nemusejí se zdráhat ublížit nebo dokonce zabíjet, když se k nim připojí do boje zapálení islamisté," obává se Nawaz.

Problémy s muslimy, kteří se snaží násilím přinutit Evropany ctít právo šaría, hlásí také Dánsko nebo Španělsko.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video