CIA si lety s vězni přidělala velké problémy. Ilustrační foto.

CIA si lety s vězni přidělala velké problémy. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Británie požádala USA o vysvětlení věznic CIA

  • 19
Britská vláda se oficiálně obrátila na Bílý dům, píše BBC. Požaduje vysvětlení cest letadel CIA přes Evropu a existenci údajných věznic, kde jsou mučeni prominentní členové teroristických organizací. Se žádostí o vysvětlení se na USA obrátila i Evropská unie.

Britský ministr zahraničí Jack Straw psal za oceán už v úterý, to ale hovořil za Evropskou unii, které nyní Británie předsedá. Podle BBC se na americké kolegy znovu obrátil ve středu a požaduje úplné vysvětlení aféry, která se rozvířila kolem působení CIA v Evropě.

Británie tak reagovala na zprávy ostrovních médií, která uvedla, že stroje americké rozvědky přistávaly pravidelně na 12 letištích v Anglii a Skotsku.

Asi je mučili, připustil policista
Podle listu The Guardian se od 11. září 2001 jednalo nejméně o 210 mezipřistání. Nejoblíbenějším letištěm měl být Prestwick, na jehož plochu letouny dosedly pětasedmdesátkrát.

Ministerstvo zahraničí rovněž ve středu oznámilo, že nemá "žádné informace o existenci tajných věznic na území Velké Británie". "Není pochyb o tom, že Američané občas ´vyvážejí´ mučení do zemí, kde ho neberou za přílišné porušení pravidel," řekl podle BBC policejní důstojník Chris Mullin.

Jasnou odpověď požadují i ochránci lidských práv. "Tvrzení, dohady, podezření - to vše nám dává důvod k tomu, abychom iniciovali vyšetřování," prohlásil Šami Čakrabarti z organizace Liberty. Dopisy se žádostí prý rozeslal policejním konstáblům všech hrabství na ostrovech.

Proč přistávali na odlehlých letištích?
Stephan Crawshaw z britské pobočky organizace Human Rights Watch se ve středu opět zabýval existencí tajných věznic CIA ve východní Evropě.

USA prý dostatečně nevysvětlily, proč letadla mířící z Afghánistánu na americkou základnu Guantanámo "zastavovala na odlehlých letištích v Polsku či Rumunsku, když nepotřebovala doplnit palivo".

To podle Crawshawa pouze dokládá fakt, že utajená zařízení ve východní Evropě skutečně existují.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video