Hvězda televizní show Žbluňk!, zámožný exšéf kasy? Kdo nahradí Johnsona

  • 19
Britský premiér Boris Johnson oznámil, že rezignuje na post lídra konzervativců. Sázkaři už vypisují kurzy, kdo jej v čele strany a tedy i křesle předsedy vlády nejpravděpodobněji nahradí. Redakce iDNES.cz přináší přehled hlavních kandidátů.

Boris Johnson odchází po oznámení rezignace na post lídra Konzervativní strany. (7. července 2022)

Kdy bude mít Británie nového premiéra, není jasné. Volba nového lídra konzervativců obvykle trvá několik týdnů. Ale zatímco například Theresa Mayová se stala předsedkyní vlády po méně než třech týdnech od chvíle, kdy oznámil rezignaci její předchůdce David Cameron, Johnson se i kvůli většímu počtu protikandidátů chopil moci až po dvou měsících.

V první fázi volby nového lídra mají slovo konzervativní poslanci. Ty kandidáty postupně eliminují, až zůstanou dva. Z těch posléze ve druhé fázi vybírá vítěze celá členská základna. Vzhledem k většině konzervativců v Dolní sněmovně se nový vůdce strany stane i britským premiérem. A kdo jsou podle médií a sázkových kanceláří hlavní favorité na uvolněný post?

Penny Mordauntová (49)

Penny Mordauntová

Za černého koně a největší favoritku je nyní podle sázkařů považována bývalá ministryně obrany, která i působila na pozici ministryně pro mezinárodní rozvoj, Penny Mordauntová. Její kurz u sázkařských společností Bet365, William Hill a BetVictor se pohybuje kolem 9:2.

Dobře si vede i u členů Konzervativní strany. Ve víkendovém průzkumu pravicového blogu Conservative Home se umístila jako druhá, první místo si vydobyl současný ministr obrany Ben Wallace (viz dále).

Mordauntová v poslední době patřila mezi nejhlasitější kritičky premiéra kvůli kauze Partygate (jeho účasti na večírcích v jeho sídle v době covidové uzávěry). Velká příznivkyně brexitu je též známa svým důrazem na podporu Ukrajiny. Ruského prezidenta Vladimira Putina obviňuje z „nelidskosti“. Hrdě vzpomíná, že během svého působení na pozici rezervistky Královského námořnictva pomáhala trénovat ukrajinské vojáky.

Britský bulvár o Mordauntové s oblibou psal jako o nejvíce sexy britské poslankyni. Kvůli své účasti v reality show o umění skoků do vody Splash! (Žbluňk!) se stala terčem spekulací, že se cíleně vystavovala v plavkách, aby získala popularitu. To Mordauntová rozhodně odmítla.

Rishi Sunak (42)

Rishi Sunak jako britský ministr financí (13. února 2020)

Bet365 a William Hill jako společného favorita uvádějí bývalého ministra financí Rishi Sunaka, který jako jeden z prvních členů vlády rezignoval už v úterý. Krok podle listu The Guardian zřejmě učinil právě proto, aby podpořil své šance v zápasu o pozici vůdce strany.

Jméno Sunaka jako nástupce Johnsona je zmiňováno dlouhodobě. Sunakovi ale nyní ubližuje jeho účast v kauze Partygate. Jeho popularita poklesla u britské veřejnosti i díky zprávám o zálibě v drahých osobních předmětech či v okázalém bazénu v rodinném sídle. Je též kritizován, že nepostupuje dostatečně razantně proti stoupající inflaci a s ní souvisejícím ekonomickým potížím velké části Britů.

Bývalý ministr financí ve vztahu k ukrajinské krizi podporoval tvrdé sankce proti Rusům a vybízel britské firmy, aby přetrhaly svazky se svými ruskými společníky. Sám ale byl obviňován, že jeho žena, dcera indického miliardáře Narayanyho Murthyho, má akcie ve firmě podnikající v Rusku a on tedy káže vodu a pije víno. Sunak kritiku tvrdě odmítal.

Liz Trussová (46)

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová (15. října 2021)

Sankce proti ruským oligarchům též hojně prosazovala současná ministryně zahraničí Liz Trussová, která je jednou z nejhlasitějších odpůrkyní prezidenta Putina a jeho invaze na Ukrajinu. Právě za svůj nekompromisní vztah k Ukrajině si v poslední době vydobyla velký respekt u spolustraníků.

Trussové, která se pokouší stylizovat se do role legendární britské premiérky Margaret Thatcherové, by mohlo pomoci, že je považována za Johnsonovu věrnou loajalistku, která se od něj neodvrátila i v době krize. Tím by mohla získat hlasy dalších věrných skandály sužovaného premiéra. Zároveň ale je otázka, zda si tím fatálně neublížila u tábora Johnsonových odpůrců.

Ben Wallace (52)

Britský ministr obrany Ben Wallace

Podobný kurz jako Trussová, kolem 8:1 a 9:1, má i ministr obrany. Hvězda málo známého politika též začala stoupat díky jeho silné podpoře Ukrajině. A i on byl, podobně jako Trussová, k Johnsonovi dlouho loajální.

Do karet bývalému vojákovi hraje klidné, věcné vystupování, což by zřejmě řada konzervativců mohla ocenit jako vítaný kontrast k Johnsonově více chaotickému stylu veřejné prezentace i vládnutí.

Jeremy Hunt (55)

Britský ministr zahraničí a kandidát na předsedu Konzervativní strany Jeremy Hunt (22. července 2019)

Za klidnou sílu je považován i bývalý ministr zdravotnictví Jeremy Hunt. Jeden z hlavních soupeřů Johnsona o pozici lídra strany v roce 2019, kdy skončil druhý, však nemá podle britských médií příliš šanci. V průzkumu Conservative Home jej porazilo osm ostatních kandidátů, což podle šéfredaktora portálu naznačuje, že Huntův zápas o vedení strany „skončil dřív, než vůbec začal“.

Příznivci Hunta argumentují, že jiné průzkumy nejsou vůči němu tak negativní a že velký odpůrce Johnsona má dobré šance u britské střední třídy. Podle kritiků ale některé jeho politické kroky, například žádost o více než padesátiprocentní navýšení britského vojenského rozpočtu na podporu Ukrajiny, na střední třídu naopak těžce dopadly.

​Sajid Javid (52)

Sajid Javid je nový ministr financí.

Bývalý ministr zdravotnictví byl prvním členem vlády, který se odhodlal k rezignaci a nastartoval tak vlnu odchodů, čímž by mohl u kolegů získat body za odvahu. Javid už dříve, v roce 2020, podal Johnsonovi rezignaci jako tehdejší ministr financí.

Politik pákistánského původu se při pokusu získat post lídra strany bude potýkat s předchozími neúspěchy v boji o vůdcovskou funkci. V zápasu o nahrazení bývalé předsedkyně vlády Theresy Mayové skončil čtvrtý.

Nadhim Zahawi (55)

Nadhim Zahawi

Ministr financí, který nastoupil do úřadu po Sunakově rezignaci, už získal ostruhy na pozici ministra školství, kde podporoval mimo jiné rychlé zapojení ukrajinských žáků do britského vzdělávacího systému. Zvláště se osvědčil jako takzvaný „očkovací car“, velebený za velmi rychlou očkovací kampaň v Británii.

Zahawi se též může prokázat svým srdceryvným příběhem uprchlíka z Iráku, který jako dítě přišel do Británie se svou rodinou. Úspěšnému podnikateli, který spoluzaložil známou společností na výzkum veřejného mínění YouGov, ale podobně jako Sunakovi mohou ublížit obavy některých konzervativců, aby nový předseda strany nepůsobil příliš odtrženě od problémů běžných lidí.

Tom Tugendhat (49)

Britský konzervativní poslanec a předseda zahraničního výboru Tom Tugendhat. (13. června 2019)

Bývalý voják sloužil v Afghánistánu a Iráku. Od počátku Johnsonova působení v úřadu byl jeho ostrým kritikem. Konzervativcům nabízí čistý rozchod s Johnsonovou vládou.

V jeho neprospěch, kvůli čemuž nemá v průzkumech příliš velkou šanci, mluví nedostatek zkušeností ze státní správy. Současný předseda zahraničního výboru parlamentu nikdy nepůsobil v kabinetu. Též má podle pozorovatelů tendence se zabývat více zahraničními záležitostmi než těmi domácími.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video