ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Únik mozků? Po brexitu stoupla migrace z Británie do zemí EU o 30 procent

  • 26
Od ledna letošního roku už Velká Británie není členem Evropské unie. Britové se tak dočkali toho, co si před čtyřmi lety odhlasovali v rozhodujícím referendu. Všechny obyvatele však brexit netěší. Podle nové studie se od roku 2016, kdy došlo k onomu zásadnímu rozhodnutí, výrazně zvýšila migrace ze země. Britové navíc migrují právě do zemí EU.

Podle oxfordsko-berlínské studie, která vznikla pod záštitou Sociálně-vědeckého centra v Berlíně, se od roku 2016 migrace z Británie do států Evropské unie zvýšila o téměř 30%. Mezi léty 2008-2015 zemi v průměru opustilo 56 832 lidí, zatímco v průběhu let 2016-2018 to bylo na 73 642 lidí. 

Autoři studie přitom uvádějí, že nejvýraznější hnací silou migračních rozhodnutí Britů byl od roku 2016 právě brexit. 

Spojené království se podle nich potýká hlavně s masivním únikem vysoce vzdělaných Britů. „Spousta lidí se rozhodla investovat do své budoucnosti na kontinentální Evropě,“ říká Daniel Tetlow, jeden z autorů studie.

„Odliv Britů je tak velký, že bychom ho mohli srovnat s migrací lidí po závažné hospodářské nebo politické krizi,“ dodává spoluautor Daniel Auer. 

Většině Britů se přitom podle studie po odchodu ze země razantně snížily platy. Jejich rozhodnutí to však neovlivnilo. Nejvíce jich emigrovalo do Španělska, na druhém místě byla Francie. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video