Vyzdobená výloha londýnské cukrárny, která netají svoje sympatie k setrvání...

Vyzdobená výloha londýnské cukrárny, která netají svoje sympatie k setrvání Británie v EU. (14. února 2019) | foto: Reuters

Britský parlament opět odmítl dohodu o brexitu Mayové i odklad odchodu z EU

  • 210
Britská Dolní sněmovna ve čtvrtek odmítla podpořit premiérku Theresu Mayovou v její snaze upravit v brexitové dohodě podmínky takzvané irské pojistky. Na dohodě včetně pojistky se Mayová už dříve dohodla s Evropskou unií, britský parlament ale dokument na konci ledna odmítl a premiérka se teď snaží ujednání s EU pozměnit.

Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn k dnešnímu hlasování poznamenal, že Mayová nemá v parlamentu pro svůj plán většinu. Hlasování o usnesení média označovala jako symbolické, které poslouží Mayové jako utvrzení v tom, aby dále usilovala o změny podmínek irské pojistky. 

Čtvrteční porážka je ale pro ni nepříjemná, a to i vzhledem k tomu, že se premiérka snaží unii ukázat, že její aktuální strategie má v dolní komoře parlamentu podporu stabilní většiny.

The Independent píše, že Mayová v parlamentu „utrpěla trapnou porážku“. 

Usnesení podpořilo 258 zákonodárců, proti jich bylo 303. Ještě před hlasováním kritizovali usnesení euroskeptičtí zákonodárci ze skupiny European Research Group (ERG). Vadila jim pasáž o podpoře stanovisek, která vyjádřila Dolní sněmovna 29. ledna. Poslanci se totiž tehdy vedle odmítnutí takzvané irské pojistky zároveň postavili proti brexitu bez dohody. Zákonodárci z ERG se nakonec rozhodli, že se dnes hlasování zdrží. 

Reakce vlády:

Úřad premiérky po hlasování uvedl, že se nadále bude snažit dosáhnout změny v irské pojistce a zároveň kritizoval opozici, že upozadila zájmy země.  

"Vláda bude v této věci s EU pokračovat, aby zajistila, že odejdeme podle plánu 29. března," uvedl tiskový mluvčí úřadu.

Irská pojistka, která má zabránit vzniku klasických hraničních kontrol mezi Irskou republikou a Severním Irskem, se stala sporným bodem britské politiky. EU a také Británie si udržení pohraničního režimu bez kontrol přejí, ale řada britských poslanců kritizuje podmínky pojistky, která by měla být použita v případě, že se Londýn a Brusel během přechodného období nedohodnou na jiném řešení. Navržený pojistný mechanismus podle nich představuje riziko dlouhodobého připoutání Spojeného království k unijním strukturám i po brexitu.

Parlament také odmítl návrh opozice, aby se do 27. února hlasovalo o upravené brexitové dohodě. Zamítl i návrh Skotské národní strany (SNP), která žádá tříměsíční odklad termínu vystoupení Británie z Evropské unie.

O návrhu, aby vláda předložila analýzu dopadu brexitu bez dohody na podnikání a obchod se nakonec nehlasovalo, protože jeho autorka ho stáhla.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video