Shořelo 600 domů v brazilském slumu, požár zažehl výbuch tlakového hrnce

  • 11
Výbuch tlakového hrnce na vaření byl asi příčinou požáru v okolí města Manaus v brazilské džungli na severozápadě země. Plameny zničily nejméně 600 dřevěných obydlí a své domovy bylo nuceno opustit přes 2000 lidí. Oběti na životech zatím nejsou hlášeny.

Oheň se začal šířit v pondělí v noci místního času a zranil čtyři lidi, napsal v úterý server listu The Washington Post.  

Zkázu podle předběžných informací způsobil zřejmě výbuch tlakového hrnce, řekl novinářům šéf ministerstva bezpečnosti státu Amazonas Amadeu Soares. Policie ale incident dále prošetřuje. 

Televizní záběry ukázaly zoufalé obyvatele osad na útěku úzkými labyrintovými uličkami. Hasiči se hodiny snažili dostat plameny pod kontrolu, rozšíření ohně z domu na dům však zabránit nedokázali. 

Podle agentury Reuters jsou podobné požáry v chudších oblastech a slumech v Brazílii běžné. Špatné vládní plánovaní během desetiletí rapidní urbanizace vedlo k nárůstu neoficiálních sídel, kde žijí miliony lidí hledajících práci ve velkých městech. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video