Zdravotnice v brazilské nemocnici v Manacapuru testuje roční dítě na nemoc covid-19. (4. června 2020) | foto: ČTK

Brazílie už má milion nakažených, za den přibylo rekordních 54 tisíc případů

  • 22
Počet lidí nakažených koronavirem v Brazílii překročil hranici jednoho milionu, za den přibylo rekordních 54 771 případů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na brazilské ministerstvo zdravotnictví.

Ministerstvo registruje od začátku epidemie 1 032 913 potvrzených nákaz koronavirem a s nemocí covid-19 spojuje 48 954 úmrtí. Počet mrtvých je tak o 1 206 vyšší než v předchozím dni.

Vzhledem k chaotické reakci brazilských úřadů na šíření koronaviru je podle expertů složité určit, kdy epidemie v této zemi s 210 miliony obyvatel vyvrcholí. Nákaza nyní postupuje dál do vnitrozemí a do chudších regionů, zatímco velká města navzdory růstu počtu případů ruší karanténní opatření.

Koronavirus se poprvé v Brazílii objevil na konci února, kdy se do země vrátil z Evropy nakažený podnikatel ze Sao Paula, uvedla agentura Bloomberg. Za uplynulé tři týdny Brazílie v počtu úmrtí předstihla Španělsko, Itálii i Británii. Počet infikovaných se za tři týdny více než zdvojnásobil.

Podle expertů je navíc infikovaných mnohem více, než uvádějí oficiální statistiky. Vědci z univerzity ve městě Pelotas ve své nejnovější studii zahrnující 120 měst uvedli, že na jednu potvrzenou diagnózu připadá odhadem šest neodhalených případů.

Brazílie je druhou nejhůře postiženou zemí světa za Spojenými státy, a to co do počtu infikovaných i co do počtu úmrtí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video