Armádu do ulic, volný trh. Brazilský prezident Bolsonaro je neřízená střela

  15:20
Nového prezidenta Brazílie Jaira Bolsonara provázejí mnohé kontroverzní výroky, v tamní politice však není takřka nikdo bez skandálu. Voliči tak „brazilského Trumpa“ volili i na protest proti vládě, říká expert na Latinskou Ameriku Martin Hrabálek. Prezident se podle něj zaměří na reformu ekonomiky a bezpečnost, změnit se však může i zahraniční politika země.
Nový brazilský prezident Jair Bolsonaro (28. října 2018)

Nový brazilský prezident Jair Bolsonaro (28. října 2018) | foto: AP

V brazilských prezidentských volbách o víkendu zvítězil kandidát krajní pravice Jair Bolsonaro. Zahraniční média mu ráda přezdívají „brazilský Trump“. Můžeme mezi ním a americkým prezidentem skutečně vidět podobnost?
Je těžké nesrovnávat je. Sám Bolsonaro se k Donaldu Trumpovi do jisté míry přirovnává. Říká, že Trump chce dělat Ameriku velikou a že on chce dělat to samé s Brazílií. Podobní jsou si i tím, jakým způsobem rozdělují společnost. Brazilská společnost je dost rozdělená, což v těchto volbách bylo vidět.

Bolsonaro má na kontě několik kontroverzních výroků, například o ženách či homosexuálech, přesto přitáhl voliče. Čím?
Většina ostatních politiků a stran kolem sebe měla daleko větší skandály. Stačí si vzpomenout třeba na obrovskou korupční kauzu Lava Jato (týkala se přidělování zakázek státní ropné společnosti Petrobras, pozn. redakce). Velká část lidí v parlamentu je nyní obžalovaná z korupce a někteří významní politici včetně bývalého prezidenta Luize Inácia Luly jsou ve vězení. V Brazílii také panuje dost velká nespokojenost se současnou politickou i ekonomickou situací. To všechno nahrávalo Bolsonarovi.

Byly tedy hlasy pro Bolsonara především hlasy proti jeho opozici, kterou je bývalá vláda?
Jenom částečně. Těmi výrazně konzervativními hodnotami, které reprezentuje, by tak jako tak dokázal přitáhnout mnoho voličů. Ale část jeho elektorátu skutečně jsou nespokojení voliči bývalé vlády, kterým se nelíbilo, jakým způsobem byla Brazílie spravována. Nelíbily se jim korupční kauzy a rozhodně se jim nelíbily ani ekonomické problémy, kterými země procházela až do loňského roku.

Brazílie se teprve nyní dostává z recese, její hospodářský růst je stále pomalý a nezaměstnanost je dvanáct procent. Když žijete v zemi, která prochází takto nelehkým ekonomickým a politickým obdobím, část voličů začne prahnout po vládě tvrdé ruky, a tu Bolsonaro do jisté míry představuje. To je také jeden z důvodů, proč lidem nevadí jeho spojení s vojenskou diktaturou šedesátých až osmdesátých let.

Martin Hrabálek

Vystudoval Evropská studia na Fakultě sociálních studií a Právnickou fakultu Masarykovy Univerzity v Brně.

Pracuje jako odborný asistent na Ústavu teritoriálních studií Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity v Brně. Specializuje se na region Latinské Ameriky a problematiku Evropské unie.

V průběhu kampaně se Bolsonaro stal terčem násilného útoku. Ovlivnilo to nějak chod kampaně?
Způsob, jakým Bolsonaro vedl kampaň, byl velmi kontaktní. Chodil hodně mezi lidi, pořádal spoustu mítinků. Na to nakonec doplatil, když byl na jednom takovém mítinku pobodán a skončil v nemocnici. Útok mu ovšem do značné míry mohl pomoci, protože se v kampani dá využít pro zisk hlasů. Bolsonaro upozorňoval, že jde o snahu jej umlčet. Nedá se říci, nakolik to bylo rozhodujícím faktorem, ale po útoku skutečně byl vidět nárůst preferencí.

Jak se změní Brazílie po nástupu Bolsonara?
Podle toho, co říkal v kampani, ji Bolsonaro hodlá změnit poměrně hodně. Současný sociální stát by v jeho pojetí mohl daleko více přejít na volný trh. Zůstává však otázkou, na kolik si lze představit nějaký výrazný odklon od sociální politiky, protože za Lulovy éry se podařilo mnoho lidí dostat z chudoby díky sociálním programům.

Další z jeho priorit bude jednoznačně bezpečnost. Brazilská města jsou typicky na vysokých příčkách v žebříčcích počtu vražd na 100 tisíc obyvatel. Za minulý rok zemřelo v Brazílii násilnou smrtí asi šedesát tisíc lidí a bezpečnostní situace se stále zhoršuje. Otázkou však je, jestli se mu bude dařit tyto velké změny, jako je reforma penzijního systému nebo privatizace, provádět.

Proč?
I přesto, že má Brazílie prezidentský systém, bude Bolsonaro čelit značným problémům v kongresu. Ten je velmi roztříštěný a jeho strana tam má poměrně slabou pozici. Aby dal legislativu dohromady, bude muset vytvářet složité koalice, což nebude lehké.

V čem je třeba se Bolsonara obávat?
Bolsonaro například sliboval, že bude řešit bezpečnostní situaci tím, že pošle armádu do ulic. To s sebou samozřejmě nese obavy, nakolik bude mít vláda tendenci respektovat lidská práva. 

Otázkou také je, zdali se tento problém takto dá řešit, nebo zdali to nepovede k eskalaci násilí v zemi. Druhý možný problém je Bolsonarova nepředvídatelnost, doteď s ním není žádná pořádná politická zkušenost. Když se podíváme do Severní Ameriky, tak i Trump je vlastně nepředvídatelný partner pro mnohé, takže z hlediska zahraniční politiky se Bolsonaro může jevit jako poměrně složitý.

Změny tedy podle vás nastanou také v zahraniční politice Brazílie?
Určitě i zde. Bolsonaro se nijak netají svými sympatiemi k Donaldu Trumpovi, což může ovlivnit americko-brazilské vztahy. Z hlediska Latinské Ameriky se v průběhu kampaně chvílemi ne úplně vybíravě vyjadřoval o integračních procesech, jako je například MERCOSUR. Otázkou je také brazilská pozice v rámci BRICS, protože Bolsonaro v kampani vystupoval i proti Číně. 

Zásadní problém by bylo také Bolsonarem navrhované odstoupení od Pařížské klimatické dohody. Brazílie byla v minulosti jednou ze zemí, která hrála v environmentální politice třetího světa výraznou roli. Leží zde Amazonský prales a jeho těžba je jednou z celosvětově důležitých environmentálních otázek. Po odstoupení Spojených států a nyní také Brazílie by fungování celého mechanismu Pařížské dohody mohlo být velmi problematické.

Umírní se Bolsonaro po nástupu do funkce oproti kampani?
Hlavní otázkou je, co mu politická realita v konečném důsledku dovolí. Spousta věcí v jeho kampani vypadá na papíře snadno, ale proměnit je v realitu bude složité. V některých plánech ho může usměrnit kongres. Budou ho čekat složitá politická vyjednávání. Nemyslím si, že by dokázal zdaleka splnit vše, co v kampani sliboval.

8. října 2018

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...