V brazilském pralese natočili osamělého indiána. Je asi poslední z kmene

  • 92
Pozoruhodné video z Amazonského pralesa zachytilo domorodého indiána, když skoro nahý zrovna kácel strom. Muže, kterému je pravděpodobně kolem padesáti let, se nikdy nepodařilo natočit tak jasně. Experti se domnívají, že tam žije o samotě přes dvaadvacet let a těší se perfektnímu zdraví.

„Daří se mu velmi dobře. Loví, pěstuje papáju a kukuřici,“ řekl deníku The Guardian Altair Algayer, místní koordinátor brazilské vládní agentury Funai pro domorodce. Algayer byl součástí týmu, který zpovzdálí video natočil. „Těší se dobrému zdraví a díky pohybu je v dobré fyzické kondici.“

Muž, jehož místní Brazilci znají pod přezdívkou „domorodec v díře“, je pravděpodobně jediným přeživším z izolovaného kmene. K lovu lesních prasat, ptáků a opic používá luk a šípy nebo díry v zemi s ostrými dřevěnými kůly na dně. Jeho kmen byl již dříve znám právě hloubením děr.

Dřevorubci a farmáři domorodce v sedmdesátých a osmdesátých letech vraždili a vyháněli. Natočený muž je nejspíš jediným přeživším farmářského útoku, při kterém v roce 1995 zemřelo šest indiánů. 

Poprvé byl spatřený o rok později a od té doby na něj dohlíží agentura Funai. Doteď se ho však podařilo natočit jen letmo. Záběr, ve kterém se mihl jeho obličej, mohli diváci spatřit v brazilském dokumentárním snímku Corumbiara.

Funai zastává postupy, při kterých se pracovníci s izolovanými skupinami nedostávají přímo do kontaktu. Agentura chrání domorodcovo území od devadesátých let, rezervace Tanaru o rozloze 8 070 hektarů tam ovšem byla právně uznána až před třemi roky. „S mainstreamovou společností očividně nechce mít nic společného,“ řekl Algayer listu The Guardian.

Experti z agentury Funai věří, že v Amazonském pralese na území Brazílie žije 113 izolovaných kmenů, potvrzených jich je však méně než třicet. Dalších patnáct by jich mělo být v Peru a několik i v Bolívii, Ekvádoru a Kolumbii. Loví většinou pomocí foukačky či luků a přestože jejich jednotlivé jazyky patří do stejné lingvistické skupiny, řeč jedné skupiny může být pro sousední kmen nesrozumitelná.

Některé z amazonských kmenů obývají, stejně jako „domorodec v díře“, menší rezervace, které jsou prakticky lesními oázami obklopenými odlesněným územím. Jiné kmeny zase pěstují poblíž hranice s Peru banány, kukuřici, brambory a jiné plodiny. Mnozí domorodci pravděpodobně utekli přibližně před sto lety, když jim hrozilo otroctví. Kvůli postupnému ničení Amazonského pralesa se domorodých skupin nachází čím dál více.

Lesní rezervace Tanaru se nachází ve státě Rondonia na západě Brazílie.

Lesní rezervace Tanaru se nachází ve státě Rondonia na západě Brazílie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video