Marcos Pontes se stane prvním brazilským kosmonautem ve vesmíru.

Marcos Pontes se stane prvním brazilským kosmonautem ve vesmíru. | foto: Reuters

Brazilec odletěl do vesmíru s dresem mistrů

  • 19
Brazílie vyslala do vesmíru svého prvního kosmonauta. Marcos Pontes ráno odstartoval z kosmodromu Bajkonur v kazašské stepi. Posádku rakety Sojuz doplňují ruský a americký astronaut. Brazilec stráví v kosmu deset dní, vrátí se se současnou posádkou mezinárodní vesmírné stanice.

Sojuz odstartoval v půl páté ráno středoevropského času. Pavel Vinogradov a Jeffrey Williams stráví ve vesmíru šest měsíců, budou třináctou stálou posádkou mezinárodní vesmírné stanice ISS.

"Pocit, že jsem první Brazilec ve vesmíru, je velice hezký, zároveň je to velká zodpovědnost," svěřil se třiačtyřicetiletý brazilský letecký pilot Marcos Pontes před odletem.

"Na oslavu šestého titulu fotbalových mistrů světa, který Brazilci letos získají, s sebou beru dres brazilských fotbalistů," prohlásil sebevědomě. Přibalil také "kanárkovou" žluto-zelenou vlajku své země, aby připomněl stoleté výročí prvního letu v Brazílii.

Sojuz má na ISS přistát v sobotu. Pontes se příští týden vrátí na Zemi spolu s dosavadní posádkou mezinárodní vesmírné stanice Američanem Williamem MacArthurem a Rusem Valerijem Tokarevem, kteří jsou na oběžné dráze od října.

Do vesmíru se vydá také Němec
Letos v červenci by se k dvoučlenné posádce ISS měl připojit německý kosmonaut Thomas Reiter. Do kosmu jej dopraví americký raketoplán Discovery, který by měl startovat z Mysu Canaveral na Floridě.

Reiter má být prvním Evropanem mimo Rusko, který uskuteční dlouhodobý pobyt na vesmírné stanici. Strávit by tam měl šest měsíců.

Přestože Brazilec Pontes stráví ve vesmíru jen deset dní, i tak naplňuje vesmírné ambice své země. Brazílie se hodlá více angažovat v kosmonautice a výzkumu vesmíru.

První brazilský kosmonaut od října trénoval v Hvězdném městečku u Moskvy. V Rusku se seznamoval se zvláštnostmi ruských lodí Sojuz; předtím prodělal výcvik v americkém kosmickém středisku v texaském Houstonu.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video