Dvě stovky migrantů uvázly v Bosně. Rozhádané úřady je nepustí tam ani zpět

  • 150
Migranti putující na západ Evropy se stali předmětem politického sváru v Bosně. Úřady na severu země odsoudily údajnou neschopnost dalších částí státu sdílet s nimi zátěž migrační krize a na silnici postavily zátarasy s policejními hlídkami. Ty brání běžencům ve vstupu na území pod jejich jurisdikcí a vrací je zpět. Ani tam je však nechtějí, zhruba dvě stě lidí tak uvázlo u města Bosanska Otoka.

Asi dvě stovky lidí, včetně žen a dětí, musely kvůli sporům bosenských úřadů vystoupit z autobusů a vlaků a nyní čekají u města Bosanska Otoka. „Není tu jídlo, voda, nic,“ řekl AP Ali Razah z Pákistánu s tím, že různé policejní jednotky mu zabránily v pohybu jakýmkoliv směrem.

Bosenské úřady vypnuly přívod vody pro tábor, migranti žebrají o pití

V reakci na postup severobosenských úřadů, který je v zjevném rozporu se závazky ohledně lidských práv i zákony, totiž obdobný krok podnikly i další správní oblasti, které rovněž vyslaly policejní síly, aby zabránily migrantům v návratu do „jejich“ oblasti.

Když jiné balkánské země uzavřely ostatní úseky cesty migrantů z Blízkého východu, Střední Asie a severní Afriky za lepším životem na západě Evropy, Bosna se stala úzkým hrdlem na balkánské migrační trase. Migranti do Bosny obvykle vstupují ze Srbska a pokračují k hranicím s Chorvatskem.

Migrační krize podle AP využívá vůdce radikálů mezi bosenskými Srby Milorad Dodik, který díky své funkci v kolektivním vedení země zmařil snahy vyslat vojáky na hranici se Srbskem, aby přílivu uprchlíků zabránili.

Migranti v Bosně nemohou tam ani zpátky:

Dodik, který vytrvale vybízí Srby, aby se oddělili od multietnické Bosny a spojili se se sousedním Srbskem, využil situace – odmítl přijmout migranty v autonomní enklávě bosenských Srbů a vytlačil je do druhé části země.

Bosna, která zažila v 90. letech krvavou občanskou válku s více než 100 tisíci mrtvými a miliony lidí bez domova, se skládá z bosňácko-chorvatské federace a srbské entity. 

Obě části mají značnou autonomii a jsou spojeny komplikovanou sítí ústředních institucí, které mají vládnout na základě konsensu, ale místo toho mají podle AP tendenci proměnit i nejběžnější záležitosti v politické přetahování.

Bosanska Otoka je známá i jako místo, kde v dubnu 1996 čeští vojáci střelbou do vzduchu zabránili střetu tamních muslimů a Srbů.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video