ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Řidič noční tramvaje v Bonnu ztratil vědomí, zastavit ji museli cestující

  • 18
Řidič noční tramvaje v západoněmeckém Bonnu ztratil v neděli vědomí, souprava s asi dvaceti lidmi poté bez zastavení projela několik stanic. Tramvaj zastavili až cestující, kteří se vlámali do kabiny, napsala v pondělí agentura DPA. Co bylo přesnou příčinou řidičova kolapsu, oznámeno nebylo.

Incident se stal na meziměstské lince ze Siegburgu do Bonnu. Řidič, který se v křesle zhroutil, tělem zamáčkl takzvané tlačítko bdělosti. Toto tlačítko, které je podle DPA běžné i ve vlacích, je nutné v pravidelných intervalech stisknout, jinak se souprava automaticky zastaví. Vzhledem k okolnostem se tak v tomto případě nestalo.

Cestující se snažili tramvaj zastavit stisknutím signalizace pro nouzové zastavení. Ta nefunguje jako nouzová brzda, neboť pouze informuje řidiče o požadavku na okamžité zastavení. Přerušit jízdu musí ale řidič.

Dopravní podnik toto omezení vysvětlil bezpečnostními důvody, aby nebylo možné tramvaj odstavit v tunelu či na jiných místech s obtížnou evakuací.

Tramvaj nakonec po telefonických radách policie a dopravního podniku zastavili cestující, kteří vyrazili okno ve dveřích na řídicí stanoviště. 47letý řidič byl převezen do nemocnice, ze které byl v pondělí podle DPA propuštěn.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Bonn, DPA, tunel

Video