Zakladatel Boko Haram Mohammed Yusuf na archivním snímku. (30. července 2009)

Zakladatel Boko Haram Mohammed Yusuf na archivním snímku. (30. července 2009) | foto: Profimedia.cz

Nigérie bude mít své muzeum terorismu. V domě zakladatele Boko Haram

  • 8
Úřady nigerijského státu Borno chtějí zřídit muzeum v rodném domě zakladatele teroristické organizace Boko Haram Mohammeda Yusufa. Doufají, že to podpoří zájem turistů o tuto část Nigérie, kde Boko Haram působí. Turistickým centrem se má stát také les Sambisa, kde skupina měla základnu. Kritici však míní, že tím Borno naopak Yusufovi zajistí nesmrtelnost.

Při útocích spáchaných radikály z Boko Haram dosud zahynulo na 20 tisíc lidí. „Neměl by se využívat dům někoho, kdo zabíjel,“ řekl k záměru státu Borno právník zabývající se lidskými právy Anthony Agholahon.

Yusuf skupinu založil v roce 2002. Chtěl se jí postavit západnímu stylu výuky. Teroristické útoky skupina zahájila až o sedm let později s cílem zřídit na severu Nigérie islámský stát. Yusuf byl v roce 2009 zatčen a ve vazbě zemřel. Skupině se pak podařilo rozšířit svou činnost i do sousedních zemí, v roce 2014 v Chiboku unesla 270 studentek.

Nigerijská vláda tvrdí, že v boji proti Boko Haram vítězí. Podle Mohammeda Bulamy, který ve státě Borno odpovídá za problematiku vnitra, informací a kultury, v Yusufově domě v Maiduguri vznikne muzeum, které zdokumentuje „vše, co se stalo v souvislosti“ s Boko Haram, aby se informace zachovaly pro budoucí generaci.

V lese Sambisa, kam byly uneseny studentky, podle Bulamy vznikne turistické centrum, „které světu zprostředkuje, co se (při únosu) stalo“. Z unesené skupiny se stále asi 100 mladých žen pohřešuje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video