Boje v Kosovu pokračují, policejní razie proti Albáncům

- V mnoha částech jihosrbské oblasti Kosovo dnes propukly nové ozbrojené srážky. Informovala o tom jugoslávská státní agentura Tanjug, podle níž boje vyprovokovali albánští povstalci, kteří, "povzbuzeni nálety NATO", zaútočili na policii a armádu. Kosovské informační centrum, blízké umírněnému vedení kosovských Albánců kolem Ibrahima Rugovy, na druhé straně v Prištině uvedlo, že v Kosovské Mitrovici byl srbskou policií zavražděn jeden z čelných představitelů Rugovovy politické strany Demokratického svazu Kosova (DSK). Zabit byl prý také jeden z albánských odborových předáků.

Agentura Tanjug uvedla, že povstalecká Kosovská osvobozenecká armáda (UCK), "povzbuzena a podpořena včera (ve středu) večer kriminálními aktivitami", napadla vládní síly na mnoha místech, včetně oblastí kolem Podujeva, Kosovské Mitrovice, Suva Reky, Drenice a Orahovace.
Dva srbští policisté byli podle tohoto zdroje při útocích zabiti v obci Lubozda.
Generální štáb Jugoslávské armády (VJ) později vydal komuniké, v němž uvedl, že "teroristé využili bombardování NATO jako podpory a zahájili všeobecný útok". Dodal, že zvláště těžké boje se odehrávají v Kosovské Mitrovici, v Podujevu, v pohoří Cicevica, u Glogovace a u Srbici.

Šéf kosovskoalbánského listu Koha Ditore a čelný albánský umírněný politik Veton Surroi podle chorvatské tiskové agentury HINA informoval, že jeho a další pracovníky jeho deníku hledá srbská policie. Surroi řekl, že policisté přepadli budovu listu, zabili strážce a přinutili k odchodu všechny pracovníky.
Ve středu podle KIC policie vtrhla do prištinského bytu předního albánského právníka Bajrama Kelmendiho a odvedla ho i se dvěma syny na neznámé místo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: NATO

Video