Jachta

Jachta - Pořízeno: Chorvatsko, květen 2002 | foto: Petr Kašparovský

Blesk zabil v Chorvatsku českého jachtaře

V Chorvatsku zahynul další český turista. Šestnáctiletého mladíka zabil na moři blesk. Podle policie se věnoval jachtingu asi 200 metrů od pobřeží v blízkosti města Zadar. Počet mrtvých Čechů v zemi během letošního léta už přesáhl desítku.

Zprávu o úmrtí šestnáctiletého Čecha oznámila zadarská policie. Neuvedla však, kdy přesně k neštěstí došlo.

Policie pouze uvedla, že se chlapec věnoval jachtingu asi 200 metrů od pobřeží. "Po zásahu blesku byl okamžitě mrtev," dodává policejní informace. Od začátku sezony už v Chorvatsko zemřelo více než deset českých turistů. Pět z nich se utopilo.

Od čtvrtka je pohřešován další. Muž se vydal na moře na gumovém člunu v severní Dalmácii u Karlobagu. Bouře ale odnesla jeho člun od břehu na otevřené moře. V neděli po něm chorvatští záchranáři opět pátrali. Našel se jen člun. - více zde

Tak jako mnoho lidí před ním i on podcenil bouři, která dokáže během několika sekund změnit poklidnou mořskou hladinu v místo, kde není jednoduché přežít ani pro profesionálního plavce. Chorvati tomu vichru říkají "bura". - více zde

Chorvatské úřady začaly rozdávat letáky, kde upozorňují Čechy na náhlé změny počasí, které je může na moři překvapit. Česká konzulka ve Splitu Veronika Honcová chce, aby Češi byli varováni ještě dříve, než vyjedou za hranice.

Chorvatsko je pro Čechy nejoblíbenějším letním turistickým cílem. Letos jich podle odhadů stráví dovolenou u Jaderského moře až 800 tisíc.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video