Bin Ládin nám poslal vzkaz, tvrdí Al-Džazíra

  • 132
Katarská televize Al-Džazíra tvrdí, že dostala audionáhrávku od vůdce Al-Kajdy. Usáma bin Ládin na ní vyzývá USA, aby opustily Irák. Slibuje více sebevražedných atentátů. Naléhá také na Iráčany, aby vedli svatou válku proti americkým křižákům. Text nahrávky Al-Džazíra rozeslala médiím.

"S Boží vůlí budeme pokračovat v boji proti vám a naše mučednické operace budou pokračovat uvnitř i mimo Spojené státy, dokud nezanecháte utiskujících a pošetilých akcí," cituje agentura Reuters znění bin Ládinovy nahrávky.

"Měli byste vědět, že tato válka je nová křížová výprava a osudová válka pro celý muslimský svět," uvedl podle Al-Džazíry vůdce Al-Kajdy.

Vyzval také irácké obyvatele, aby pokračovali v boji proti americkým jednotkám.

"Přisvojujeme si právo na odvetný úder ve vhodnou chvíli a místě proti všem státům, které se účastní této nespravedlivé války, zvláště Británii, Španělsku, Austrálii, Polsku, Japonsku a Itálii," zaznělo z nahrávky na adresu spojenců USA v Iráku, které tvoří desítky zemí včetně Česka.

V minulosti se už objevila řada jiných nahrávek. Zatím se však nikdy nepotvrdilo, zda jsou aktuální nebo předtočené.

V pondělí přinesli experti ze CIA zprávu, že hlas na nahrávce zřejmě opravdu patří Usámovi.

O tom, zda bin Ládin stále žije se ale stále spekuluje. Podle jedněch je hlava Al-Kajdy naživu a skrývá se na pomezí Afghánistánu a Pákistánu, podle druhých je mrtev už od zimy 2001.

Poslední kontroverzní audionahrávku vysílala koncem srpna arabská televizní stanice al-Arabíja. Podle ní jsou vůdce Al-Kajdy a šéf Talibanu Muhammad Umar stále naživu. - více zde

O dva týdny před touto nahrávkou promluvila z audiozáznamu televize Al-Arabíja pravá ruka Usámy bin Ládina.

Odborníci ze CIA také v tomto případě potvrdili, že hlas skutečně patřil muži číslo dvě v teroristické síti Al-Kajda, Ajmánovi Zavahrímu. Ten vyzval muslimy k atentátům proti čtyřem západním zemím. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video