Mám v plánu znovu kandidovat, řekl novinářům americký prezident Biden

  • 198
Americký prezident Biden v pondělí novinářům řekl, že plánuje znovu kandidovat. Oficiálně by měl své oznámení zveřejnit v úterý, uvedla agentura Reuters. Pokud si demokraté navzdory pochybám zvolí Joea Bidena za svého kandidáta, mohl by se v rozhodující fázi opět utkat s republikánem Donaldem Trumpem.

„Říkal jsem vám, že mám v plánu znovu kandidovat. A vy se to dozvíte více již brzy,“ řekl Biden v pondělí novinářům.

Osmdesátiletý Biden opakovaně uvedl, že se hodlá o druhé funkční období ucházet. S oficiálním oznámením ale podle poradců nespěchal, protože v rámci své strany nečelí žádné výrazné opozici. V primárkách Demokratické strany by šéf Bílého domu nyní čelil Robertu Kennedymu, synovci bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho, a spisovatelce Marianne Williamsonové.

Kandidáti na amerického prezidenta či prezidentku musejí před samotnou volbou, která je naplánovaná na začátek listopadu 2024, soupeřit o přízeň svých spolustraníků v primárních volbách. Demokraté však v průzkumech veřejného mínění dávají najevo, že si nepřejí, aby nyní 80letý Biden kandidoval znovu.

Pokud demokraté navzdory pochybám zvolí Joea Bidena za svého kandidáta, mohl by se v rozhodující fázi opět utkat s republikánem Donaldem Trumpem, který po neúspěšné obhajobě prezidentské funkce v roce 2020 opět usiluje o nominaci Republikánské strany.

Budu kandidovat na prezidenta, i když mě odsoudí. Trump se nehodlá vzdát

Dalším možným republikánským kandidátem je floridský guvernér Ron DeSantis, který sice zatím kandidaturu oficiálně neoznámil, v průzkumech ale má značnou podporu. Volby se budou konat na začátku listopadu roku 2024.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video