Jsou cigarety pro bezdomovce ideálním dárkem k Vánocům? (ilustrační foto)

Jsou cigarety pro bezdomovce ideálním dárkem k Vánocům? (ilustrační foto) | foto: Petr Topič, MAFRA

Švédští bezdomovci dostali k Vánocům cigarety. Aktivisté to kritizují

  • 17
Charitativní organizace Norrköping z východního Švédska čelí ostré kritice společnosti bojující proti závislosti na tabáku. Nelíbí se jim, že o Vánocích rozdávají bezdomovcům balíčky cigaret. Pracovníci charity se brání tím, že lidé na ulici beztak kouří celý rok, a oni rozdávají alespoň lehký tabák.

Švédská organizace pečující o bezdomovce pořádá v Norrköpingu vánoční večírek pro lidi bez střechy nad hlavou už 17 let. Na letošní party jim rozdávali čepice, teplé oblečení, čokoládu. Každý účastník rovněž obdržel krabičku cigaret. "Rozčílilo by je, kdyby své cigarety nedostali," řekl podle švédského zpravodajského serveru The Local ředitel společnosti Lennart Cederberg.

"To už je taková tradice. Navíc, většina z nich je potřebuje," obhajuje poněkud kontroverzní vánoční dary Cederberg s tím, že ve 150 krabičkách, které letos rozdali, byly lehké varianty cigaret.

Rozdávání cigaret lidem bez domova však kritizovala předsedkyně organizace proti tabáku Lena Sjöbergerová. "Není to pro ně dobrý příklad. Myslím si, že bychom se měli snažit inspirovat ostatní, aby žili zdravě a vzdali se svých zlozvyků. Dávat cigarety jako vánoční dárek, není ta správná cesta, jak toho dosáhnout," domnívá se. Podle ní tabák potřebuje jen tabákový průmysl.

"Ti lidé jsou naši kamarádi, o které pečujeme. V kontextu prostředí, kde žijí, a jaká všechna rizika jim hrozí, nejsou zas tak nebezpečné. A navíc stejně kouří po celý rok a kouřit nepřestanou," hájí se Cederberg.

"Dělají to celý život, nemůžeme jim to najednou zakázat. Mnohem důležitější je, že jim nedáváme alkohol a peníze. Naši klienti se kouřením uklidňují." Doplnil a vzkázal kritikům, že by se raději měli zaměřit na jejich skutečný problém, že jsou bez domova. "Přijďte a pomozte jim sehnat ubytování, místo toho stěžování," vzkázal jim s tím, že na tradici vánočních cigaretových balíčků nehodlají nic měnit.

Mají lidé žijící na ulici dostávat cigarety?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 8. ledna 2013. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 416
NE
NE 189

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video