Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Berlusconiho aféry Italové tolerují, vždyť už zažili císaře Nerona

  11:37
Svět zírá, Italové jsou v klidu. Jejich premiér Silvio Berlusconi zvládá skandály, které by politikovi v jiných zemích prošly jen těžko, a to ho stíhá jedna aféra za druhou. Čím to, že mu to Italové už tak dlouho tolerují?

Oblíbené Berlusconiho úsloví "Mi consenta" (dovolte mi) se tluče s jeho činy. Zde je vtipně pojmenovaná lahev "rudého z Arcore", podle jednoho z jeho sídel. | foto: Profimedia.cz

Sexuální aféry, obvinění z korupce, uplácení a falešná svědectví či protesty proti Berlusconiho ostrým vtipům tvoří za dobu od roku 1994, kdy se čtyřikrát stal premiérem, dlouhý seznam. Jen soudních žalob "přežil" dvanáct. Poslední průzkumy však ukazují, že oblibu dvaasedmdesátiletého veterána italské politiky mezi voliči to změnilo jen málo.

"Skutečnost je taková, že Italové jsou prostě na aféry zvyklí," soudí analytik agentury Reuters Daniel Flynn. Na korupční skandál ostatně doplatil i muž, kterému Berlusconi vděčí za mnohé. Právě v roce, kdy Berlusconi poprvé vedl vládu, uprchl ze země Bettino Craxi, který v roce 1986 v roli premiéra uvolnil státní monopol na televizní vysílání. Odstartoval tak tehdy růst Berlusconiho mediálního impéria, zahrnujícího dnes kromě tiskovin i tři soukromé televizní kanály.

A ty jsou nyní silnou zbraní v rukou Berlusconiho. Zatímco část italských novin nepatřících do jeho mediálního kolosu si premiérovy "úlety" náležitě vychutnává, většina televizních stanic o nich přináší jen kusé informace. V roli premiéra má totiž Berlusconi silný vliv i na veřejnoprávní kanály. A průzkumy ukazují, že Italové jsou televizní národ.

Navíc, sexuální skandály premiérovi ubližují méně, než by se dalo v zemi spojované se silnými katolickými tradicemi čekat. Zemi totiž není cizí ani obdiv k "chlapským slabůstkám" a nechuť rýpat se v soukromých záležitostech. Navíc Berlusconiho hříchy a vtipy na nevhodných místech částečně posilují i jeho image muže z lidu, jakési alternativy k politice tradičních stran, která Italy tak často zklamala.

"Řím už zažil i Nerona"

A obviňování z korupce? V zemi, kde podle studií tvoří až třetinu ekonomiky černý trh, může i v této oblasti Berlusconi imponovat tím, jak v tom umí chodit. "Itálie je už dlouho anomálií Evropy, neúcta k zákonům vládne v širokých vrstvách společnosti," soudí James Walston, profesor Americké univerzity v Římě.

Britský magazín Tribune to vidí ještě jinak. "Je to učebnicový příklad, co se může stát, když nechuť k tradiční politice dostoupí vrcholu," A středoškolská učitelka Maria Graziová v tom má zcela jasno. "V Itálii se neděje nic nového," řekla agentuře Reuters. "Už jsme měli v Římě Nerona, Kaligulu... Co nás může překvapit?"

Určitě však Italové nejsou zcela apatičtí. Ví to i Berlusconi. V polovině srpna se nečekaně prudce opřel do médií, která podle něj vedou "negativní kampaň" proti němu. Nebylo to samozřejmě poprvé, co zaútočil na novináře. Britský list Guardian si však povšiml, že dosud jeho hněv směřoval vůči zpravodajství o jeho sexuálních aférách či komentářům stranícím levicové opozici.

Cítí Berslusconi, že se blíží konec?

"Tentokrát premiér útočil na média jen kvůli tomu, že přinášejí běžné informace," upozornil Guardian. Terčem Berlusconiho kritiky se staly například zprávy o poklesu průmyslové produkce či o letním chaosu na letištích a silnicích. "Cítí Berlusconi, že se blíží konec?" spekuloval nad jeho podrážděností Guardian.

Dá se čekat, že tolerance Italů bude stát a padat s ekonomickými ukazateli. "Myslím, že žádná italská vláda nedokázala tolik během prvních 14 měsíců v úřadě," řekl Berlusconi na začátku srpna - a jako by se chtěl pojistit, varoval, že mediální propírání jeho soukromého života může tyto výsledky poškodit.

Odborníci přitom prorokují, že ekonomická krize zemi naplno zasáhne na podzim. Walston upozorňuje, že pokud prudce vzroste nezaměstnanost či padnou Berlusconiho sliby na rekonstrukci oblastí poničených dubnovým zemětřesením, čeká premiéra hodně horký podzim. "Pokud neuspěje v těchto bodech, bude to pro něj mít daleko horší důsledky než to, zda lže o svých vztazích se ženami," soudí Walston.

Berluscoviny 

Poslední aféry spojené s italským premiérem

Mluvící call-girl
Tvrzení luxusní prostitutky Patrizie D’Addariové, že se s Berlusconim vyspala, a její nahrávky, na nichž má být premiérův hlas, označil Berlusconi za "špínu". Aniž tato tvrzení výslovně popřel, vyloučil, že by kdy později platil za sex, s tím, že nechápe, jak může být někdo spokojený bez dobrodružství dobývání. "Nejsem svatý," řekl později národu.

Paparazzi
Titulní stránka ElPais.com s fotkou z Berlusconiho vilyV červnu zveřejněné snímky fotografa Antonella Zappadua zachycující nevázaný život v Berlusconiho vile Certosa na Sardinii zasáhly i Česko. Na snímcích byl údajně i nahý premiér Topolánek. "Porušování soukromí už bylo dost!" prohlásil Berlusconi v srpnu poté, co byli u vily zadrženi další tři fotografové.

Nevděčná rodina
Po Berlusconiho choti Veronice Lariové, která v květnu požádala o rozvod kvůli premiérově "dvoření se" dívkám pod zákonem, se do něj v srpnu obula i dcera Barbara, která přitom řídí otcovu firmu Fininvest. Mimo jiné řekla, že politici by měli být vzorem v dodržování morálních hodnot, jež hlásají.

Vtipná kaše
Některé vtipy Berlusconiho polyká svět těžce. Například když hned po zvolení prezidentem USA nazval Baracka Obamu "mladým, hezkým a opáleným". V březnu to ještě vylepšil: "Jsem světlejší než on, protože u mě je to už příliš dlouho, co jsem se naposledy slunil na pláži."

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Někteří důstojníci nezasalutovali Putinovi během vojenské přehlídky

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

V Česku se loni s obtěžováním setkalo 63 procent LGBT+ komunity, nejvíc z EU

14. května 2024  7:06

V Česku se loni s nějakou formou obtěžování včetně výhrůžek násilím nebo urážlivých komentářů kvůli...

Šéf americké diplomacie dorazil do Kyjeva. Blinken chce ujistit Ukrajince o podpoře

14. května 2024  6:32

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28,  aktualizováno  14.5 6:08

Nejméně 12 lidí zemřelo po pádu obřího billboardu, který se zřítil při pondělní bouři v indické...

Kandidát na ministra Ženíšek se jde představit na Hrad prezidentovi Pavlovi

14. května 2024  6:01

Prezident Petr Pavel se sejde s kandidátem TOP 09 na nového ministra pro vědu, výzkum a inovace...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...