Dörflein se o Knuta zpočátku staral dnem i nocí, později si spolu ve výběhu také hráli

Dörflein se o Knuta zpočátku staral dnem i nocí, později si spolu ve výběhu také hráli | foto: Profimedia.cz

Berlínská zoo truchlí, ošetřovatel známého medvěda Knuta zemřel

  • 2
V Berlíně zemřel vychovatel, který se proslavil péčí o medvědí mládě Knuta. Tělo Thomase Dörfleina našli policisté v jeho bytě. Příčina smrti ani další podrobnosti nejsou známy. Dörfleinovi bylo čtyřiačtyřicet let, v berlínské zoo pracoval přes čtvrt století.

Medvídka Knuta opustila na sklonku roku 2006 jeho matka Tosca a zoologická zahrada se rozhodla poradit si bez ní. Prvních pět měsíců se o Knuta dnem i nocí staral ošetřovatel Thomas Dörflein, který mu také dal jméno.

Uvnitř pavilonu choval mládě v náručí, krmil mlékem a kaší. Později, když už si Knut dokázal hrát, s ním zápasil a plaval v bazénu.

V březnu 2007 se medvěd poprvé představil veřejnosti a Dörflein, nepřehlédnutelný se svou rozložitou postavou, hustým plnovousem a copánkem dlouhých vlasů, byl samozřejmě po jeho boku. - čtěte Medvídě Knut se ukázalo veřejnosti. Díval se celý svět

Roztomilé medvídě se brzy stalo světovou senzací a na jeho hrátky s dobráckým ošetřovatelem se denně k jeho venkovnímu výběhu chodily dívat tisícovky návštěvníků. Show skončila v červenci loňského roku, když ředitel zoo prohlásil, že medvěd je již příliš silný, aby s ním mohl Dörflein bez rizika dovádět.

Ošetřovatel Thomas Dörflein se svým svěřencem Knutem

Obrovský zájem o Knuta
Medvěd nyní váží přes 120 kilogramů, má svůj vlastní celovečerní film, blog a televizní pořad. Objevil se na obálce německého vydání časopisu Vanity Fair a je také na sérii poštovních známek.

Knut vyvolal obrovský zájem lidí a berlínská zoo díky tomu zaznamenala sedmadvacetiprocentní nárůst návštěvnosti a zisk v hodnotě téměř 6,8 milionu eur (asi 163 milionů korun). Má navíc licenci na veškeré výrobky inspirované postavičkou Knuta, včetně plyšových zvířátek, triček, hrnečků a DVD.

Ošetřovatel Thomas Dörflein se svým svěřencem Knutem

Médiím se vyhýbal
Dörflein se díky péči o Knuta stal svérázným sexsymbolem a podle svých slov dostával množství milostných dopisů z celého světa. Snažil se vyhýbat zájmu médií, jeho skromnost však vzbuzovala u veřejnosti jen větší zvědavost.

Loni v listopadu berlínská radnice Dörfleina vyznamenala Medailí Za zásluhy. V zoologické zahradě v německé metropoli pracoval více než 25 let. Měl dvě dospělé děti a podle listu Die Welt žil v poslední době s přítelkyní a jejím synem.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video