Podle ochránců lidských práv už bylo během celé protestní vlny Bělorusku...

Podle ochránců lidských práv už bylo během celé protestní vlny Bělorusku zadrženo více než 19 000 lidí a tisícovky jich byly zbity. (22. listopadu 2020) | foto: AP

Lukašenko slíbil Bělorusům novou ústavu, v Minsku pokračují protesty

  • 28
Odpůrci autoritářského režimu Alexandra Lukašenka v Běloruském Minsku v neděli znovu demonstrují, protestuje se i v dalších běloruských městech. Lukašenko přislíbil návrh nové ústavy do konce letošního roku, jakož i to, že o tomto návrhu rozhodnou sami Bělorusové v referendu. Kritici ale podezírají prezidenta, že namísto změn mu jde jen o zdržovací taktiku.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který odmítá odstoupit či udělat ústupky protestujícím Bělorusům, v rozhovoru, který v neděli odvysílala ruská televize, prohlásil, že návrh nové ústavy může být dokončen ke konci letošního roku a pak bude předložen v referendu ke schválení. Jeho termín by mohl být oznámen příští měsíc.

KOMENTÁŘ: Běloruská revoluce skončila, Západ už totiž nezajímá

„Člověk si zvykne na všechno. Prezident je v jednom kole. Nemůže se zastavit,“ odpověděl na otázku, zda se po 26 letech u moci necítí unaven. Lukašenko odvětil, že takové myšlenky si prostě nepřipouští.

Běloruská opozice vyzývá pokračovat v protestech až do Lukašenkova odstoupení, propuštění politických vězňů a vypsání nových voleb. Demonstrace se poslední dobou konají rozptýleně na různých místech, což má pořádkovým silám ztížit zásahy. Nejsou však tak masové jako dříve, upozornil TASS.

Kromě „nedělních procházek s (opozičními) bílo-červeno-bílými vlajkami“ a akcí solidarity s uvězněnými odpůrci režimu, jak protesty přívrženců opozice charakterizoval server Tut.by, se v běloruských městech Minsku a Grodnu uskutečnily mítinky s rudozelenými státními vlajkami. Jejich účastníci vyjadřovali podporu příslušníkům pohotovostních pořádkových jednotek OMON „před nástupem do služby“.

Aktivisté zatím informovali o třech zadržených demonstrantech. Očití svědci informovali o vozech pro přepravu vězňů u městské nemocnice a na dalších místech hlavního města, uvedla agentura TASS.

Protesty zmítají Běloruskem od sporných prezidentských voleb z 9. srpna, za jejichž vítěze úřady opět vyhlásily Lukašenka, vládnoucího zemi již déle než čtvrt století. 

Podle opozice byly výsledky voleb zfalšované, neuznala je ani Evropská unie, která uvalila sankce na Lukašenka a jeho spolupracovníky, zodpovědné za falšování voleb a porušování lidských práv během potlačování protestů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video