Běloruská běžkyně Kryscina Cimanouská v roce 2018

Běloruská běžkyně Kryscina Cimanouská v roce 2018 | foto: Profimedia.cz

Nesmíte se bát, vzkázala Cimanouská do vlasti. Má strach o rodiče

  • 160
Běloruská sprinterka Kryscina Cimanouská, která se z olympijských her v Tokiu v obavách z represí odmítla vrátit do vlasti, je „trochu v šoku“ z pozornosti médií z různých zemí světa. Vzkázala krajanům, aby se diktatury ve vlasti nebáli.

Bývalý běloruský ministr kultury a jeden z lídrů běloruské opozice Pavel Latuška spolu s náměstkem polského ministra zahraničí vítal sportovkyni na varšavském letišti, kam přiletěla ve středu večer. Polsko ji a jejímu muži udělilo humanitární vízum.

„Jsme samozřejmě vděčni za pomoc, kterou (Cimanouské) poskytuje polská diplomacie, od péče na velvyslanectví v Tokiu přes udělení víza a až po další vývoj událostí,“ zdůrazni Latuška.

Sportovkyně podle něj poskytne několik rozhovorů a setká se s novináři také na tiskové konferenci. O svých plánech si ale rozhoduje sama, uvedl Latuška a objasnil, že výlučně z bezpečnostních důvodů Cimanouská nemohla zajít za lidmi, kteří ji čekali na letišti, aby ji v Polsku přivítali. O její bezpečnosti však nyní rozhodují hostitelé.

„Naší prioritou je zajistit bezpečí sprinterce a jejímu muži,“ řekl polské televizi náměstek polského ministra zahraničí Szymon Szynkowski vel Sęk. Dostat sportovkyni do Polska byla „obtížná operace vzhledem k různým rizikům na cestě“ do Varšavy. Cimanouská je podle něj „unavená, ale šťastná, že už má tuto etapu za sebou“.

V kariéře chci pokračovat, říká Cimanouská. Do Varšavy odletí ve středu

Přestaňte se bát, vzkázala atletka

Cimanouská doufá, že bude moci v Polsku pokračovat ve sportovní kariéře, ale definitivně se rozhodne poté, co se v polském exilu setká se svým manželem. „Chci říci Bělorusům, aby se přestali bát,“ prohlásila na tiskové konferenci ve Varšavě.

Nyní před novináři připustila, že má obavy o rodiče, kteří zůstali ve vlasti a kteří ji informovali o tom, jak na ni útočí běloruská státní média poté, co veřejně kritizovala běloruské sportovní funkcionáře.

Atletka letěla z Tokia pod ochranou polské diplomacie nejprve do Vídně, kde po několika hodinách nastoupila do letadla mířícího do polské metropole. Původně se předpokládalo, že olympionička poletí z Tokia přímo do Varšavy, na poslední chvíli ale plány změnila a nejprve zamířila do rakouského hlavního města.

Uprchlá atletka, mrtvý aktivista, krize v Litvě. Kam až dojde Lukašenkův režim?

Let změnila poté, co se na veřejnost dostal itinerář její cesty, napsala už dříve agentura Reuters s odvoláním na polský vládní zdroj. Podle něj panovaly obavy kvůli květnovému incidentu, kdy běloruské úřady přinutily přistát v Minsku letoun mířící z Atén do Vilniusu, na jehož palubě cestoval běloruský opoziční novinář Raman Pratasevič.

Toho pak zatkla běloruská policie. Květnový incident v této souvislosti zmínil v rozhovoru pro televizi TVN24 i šéf exilové organizace Běloruský dům ve Varšavě Ales Zarembjuk

Čtyřiadvacetiletá sprinterka se s běloruskými funkcionáři dostala do konfliktu, když na sociálních sítích kritizovala vedení běloruského olympijského týmu. Reprezentační trenér a funkcionář ji poté údajně nutili, aby se z japonské metropole předčasně vrátila do vlasti.

Cimanouská se místo toho v neděli obrátila na letišti v Tokiu na japonskou policii, požádala o ochranu a poté na polské ambasádě o humanitární vízum. Bělorusko tvrdí, že Cimanouská byla z národního týmu vyřazena kvůli svému psychickému stavu. Ona sama BBC řekla, že žádnými psychickými problémy netrpí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video