Běloruská policie zadržela českého diplomata

  • 7
V Minsku byl ve středu večer zadržen diplomatický pracovník českého velvyslanectví. Uvedla to internetová stránka běloruského ministerstva vnitra. Český diplomat ze zastupitelského úřadu v Minsku informaci potvrdil a dodal, že jeho kolega byl po několika hodinách propuštěn.

Podle informací z webu běloruského ministerstva vnitra policie zadržela Pavla Křivohlavého ve středu kolem osmé hodiny večer místního času. V době zatčení údajně v kavárně popíjel alkohol se sedmnáctiletým studentem střední školy.

Podle českého diplomata nebyl Křivohlavý přímo zatčen. Policisté jej i přes vlastnictví diplomatického pasu předvedli na vyšetřovnu, aby zjistili jeho totožnost. Po několika hodinách byl pracovník velvyslanectví propuštěn.

"Nic o tom zadržení nevím, proto nemohu tuto informaci potvrdit. Nemohu ani říci, zda už na tomto případu někdo z ministerstva pracuje," poznamenal mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář ve čtvrtek večer.

"Povolali jsme na ministerstvo chargé d´affaires velvyslanectví Běloruska, abychom mu tlumočili náš protest," řekl Kolář k případu v pátek.

"Běloruská policie porušila výsady a imunity řádně akreditovaného člena diplomatické mise. Vyzýváme proto běloruské Ministerstvo zahraničních věcí k dodržování závazků, které přijalo přistoupením k Vídeňské konvenci o diplomatických stycích z r. 1961," dodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video