Při opravě kašny v belgickém Verviers se našla nádoba se srdcem bývalého...

Při opravě kašny v belgickém Verviers se našla nádoba se srdcem bývalého starosty Pierra Davida. | foto: Verviers.be

Pověst nelhala. V Belgii našli ve fontáně srdce starosty z 19. století

  • 21
Při renovaci fontány v belgickém městě Verviers se našla nádoba s lihem, která obsahovala vskutku neobvyklý nález – srdce prvního starosty Pierra Davida. To bylo chirurgicky vyjmuto v roce 1839 poté, co se občané města rozhodli svého starostu řádně uctít a postavit mu památník.

O pozoruhodném příběhu informoval server BBC.

Městská legenda pojednávající o srdci prvního starosty tak znovu ožila a zároveň se po téměř 200 letech i potvrdila.

„Schránka byla nalezena v horní části fontány, poblíž busty Pierra Davida, za jedním z kamenů, které se přemisťovaly během restaurování,“ uvedl zástupce města Maxime Degey. Srdce v prakticky neporušeném stavu našli koncem srpna místní dělníci.

Občané města chtěli svého zesnulého starostu uctít, a proto krátce po jeho smrti v roce 1839 se souhlasem rodiny nechali chirurgicky vyjmout jeho srdce, které plánovali umístit do chystaného památníku. Shromáždit prostředky na jeho stavbu však trvalo několik desetiletí a celý proces provázely rovněž hádky o to, jak by měl pomník vypadat.

Nakonec po 44 letech vznikla na počest politika na náměstí Place Verte fontána s jeho jménem. Právě tehdy byla dovnitř umístěna nádoba se srdcem.

Nádoba je nyní vystavena v tamním muzeu výtvarných umění.

Verviers (Belgie)

Verviers (Belgie)

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Belgie, fontána, BBC, Verviers

Video