Jen jsme pití prokládali sexem, hájí se pořadatel gay orgií s europoslancem

  • 514
Pořadatel homosexuálních orgií v bytě v centru Bruselu, kde policie v pátek přistihla pětadvacet mužů včetně maďarského europoslance Józsefa Szájera, nevidí na organizaci večírku v této době nic špatného. „Povídali jsme si a popíjeli stejně jako v kavárně. Rozdíl je jen v tom, že jsme to prokládali sexem,“ uvedl organizátor akce, kvůli které Szájer skončil ve funkci i ve straně.

Ačkoli konzervativec Szájer si kvůli účasti na večírku sypal popel na hlavu, devětadvacetiletého hostitele Davida Manzheleye zásah policie nerozhodil a jakoukoli kontroverzi odmítá. „Neznal jsem ho, nevěděl jsem, že je to europoslanec. Na své párty zvu přátele a oni zvou další přátele,“ popsal.

Szájer v reakci na aféru rezignoval a vystoupil z vládnoucí strany Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten Szájerovo chování označil za „neobhajitelné“ a odporující hodnotám strany, která se v Maďarsku staví do pozice předního obhájce tradičních křesťanských hodnot a rodiny.

Szájer byl zakládajícím členem Fideszu a Orbánovým spojencem po více než třicet let. „Počínání Józsefa Szájera je neslučitelné s našimi hodnotami. Nezapomeneme, ani nepopřeme jeho třicetiletou práci, ale jeho čin je nepřijatelný,“ uvedl Orbán. „V důsledku přijal jediné vhodné rozhodnutí, když se omluvil, odstoupil z funkce a opustil Fidesz,“ dodal.

Belgická policie uvedla, že Szájera zadržela poté, co se z nedovoleného večírku pokusil uprchnout po okapové rouře. U europoslance navíc objevila narkotika. Szájer nicméně užívání drog popřel a na místě policii nabídl, že je ochoten podstoupit test. Strážníci mu ho ale neudělali.

Byli jsme opatrní, brání se organizátor

Ačkoli belgická koronavirová pravidla zakazují pořádání hromadných akcí v bytech, kam si je možné pozvat nanejvýš jednoho hosta za týden, Manzheley trvá na tom, že všichni byli velmi opatrní. Jediným pravidlem bylo, že všichni účastníci měli mít za sebou prodělanou nákazu covidem.

„Popravdě v tom nevidím problém. Byli tam i dva zdravotní bratři a ani oni si nemysleli, že je to nebezpečné,“ uvedl Manzheley. „Mluvíme a pijeme drink jako v kavárně. Rozdíl je pouze v tom, že mezitím máme spolu sex. Nechápu, co je na tom špatného. Jsme všichni dospělí,“ prohlásil.

Policie uvedla, že účastníci akce museli zaplatit pokutu 250 euro (6 500 korun), její pořadatel pak trojnásobek. Szájer se v pondělí za své chování omluvil. „Lituji, že jsem porušil opatření, bylo to nezodpovědné,“ řekl.

Orbánův europoslanec šel na gay orgie. Před policií prchal oknem

Propuknutí skandálu zapůsobilo v Maďarsku jako bomba. Opozice a nezávislá média tepou do pokrytectví režimu, který útočí na LGBT komunitu. Fidesz například nedávno navrhl zákaz adopcí dětí homosexuálními páry.

Státem kontrolovaná média o aféře informovala podle The Independentu s tím, že se Szájer zúčastnil soukromého večírku. O sexuálních orgiích nicméně raději pomlčela. Rezignaci odůvodnila pouze porušením aktuálních nařízení v Belgii. 

Na Szájerovo pokrytectví okamžitě zareagovali také uživatelé sociálních sítí, kteří sdíleli záplavu meme obrázků. Europoslanci zároveň vzkázali, že i když by se měl stydět za porušení bezpečnostních opatření, za svou homosexualitu se rozhodně stydět nemusí. 

Odstoupení europoslance Szájera jako jednoho z pilířů Fideszu v Evropském parlamentu může podle expertů oslabit pozici Maďarska ve chvíli, kdy zápolí s Evropskou unií. Političtí analytici se domnívají, že aféra může mít politické důsledky pro Orbána v době sporu s Bruselem ohledně podmíněnosti unijních peněz respektováním právního státu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video