Neznámý muž zastřelil v soudní místnosti bruselského justičního paláce v centru belgické metropole soudkyni a zapisovatele (3. června 2010)

Neznámý muž zastřelil v soudní místnosti bruselského justičního paláce v centru belgické metropole soudkyni a zapisovatele (3. června 2010) | foto: AP

Belgická policie dopadla střelce z justičního paláce, chtěl se pomstít

  • 11
Belgická policie zadržela muže podezřelého ze čtvrteční střelby v soudním sále bruselského justičního paláce v centru belgické metropole. Při incidentu přišla o život smírčí soudkyně a její zapisovatel.

Policisté potvrdili, že motivem sedmačtyřicetiletého útočníka byla pomsta. Byla to totiž právě zastřelená soudkyně, kdo před časem rozhodl, že bude vyhoštěn z pronajatého bytu. Zadržený muž se k činu přiznal.

Neznámý muž zastřelil v soudní místnosti bruselského justičního paláce v centru belgické metropole soudkyni a zapisovatele (3. června 2010)"Vysvětlil, že motivem byla pomsta," řekl na tiskové konferenci mluvčí soudu Jean-Marc Meilleur o případu, který v Belgii zaplnil titulní stránky prakticky všech novin.

Soudkyni, která působila u civilního soudu, střelil útočník přímo do hlavy v průběhu jednoho z přelíčení. Potom obrátil zbraň i na jejího zapisovatele. (více podrobností zde)

Střelec nebyl pro policii žádným nováčkem, z minulých let už s ním měla řadu zkušeností, a to kvůli násilnostem. Podle některých médií je muž íránské národnosti, ve čtvrtek část tisku spekulovala o tom, že jde o Albánce.

Nakonec se ho mužům zákona podařilo zadržet v jednom z bruselských parků. Sám na sebe upozornil, podle policejního mluvčího muž "vystřelil do vzduchu, takže se buď chtěl nechat zadržet, nebo se chtěl zabít".

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video