Potvrzení o nepostradatelnosti. Bavorsko vybírá důležité profese pendlerů

  • 19
Bavorské okresy začaly požadovat po zaměstnavatelích, aby doložili, jaké profese přeshraničních pracovníků z Česka a rakouského Tyrolska jsou důležité pro zemskou infrastrukturu. Od středy pak budu muset pendleři při kontrolách na hranicích spolu s negativním koronavirovým testem předkládat i potvrzení o své nepostradatelnosti.

Německo se na základě rozhodnutí spolkového ministerstva vnitra rozhodlo umožnit dojíždět pendlerům, jejichž povolání je takzvaně systémově relevantní, což je v Německu výraz používaný pro nezbytné profese.

Spolkové ministerstvo vnitra okruh těchto profesí nijak nedefinuje, neboť to nechává na Bavorsku se Saskem, odkazuje ale na unijní pokyny z loňského března. Tyto pokyny doporučují členským zemím, jakým přeshraničním pracovníkům by měly ve složité pandemické době zaručit dojíždění za prací.

Vedle zdravotníků unijní pokyny zmiňují také vědecké pracovníky v odvětvích zdravotní péče, pracovníky ve farmaceutických provozech, dodavatele, specialisty v informačních a komunikačních technologiích, energetice, elektrotechnice, zpracovatele potravin, hasiče, pracovníky ostrahy nebo techniky.

Bavorské okresy, v jejichž pravomoci je udělit pendlerům výjimku z karantény, proto po zaměstnavatelích chtějí, aby zdůvodnili, zda jejich přeshraniční zaměstnanci unijní pokyny splňují. Chtějí také, aby zaměstnavatelé poskytli o těchto pendlerech bližší osobní údaje, tedy vedle jména i adresu bydliště a také registrační značku auta, kterým zaměstnanec do Bavorska dojíždí.

Bavorský okres Tirschenreuth, který je v Německu infekcí nejvíce zasažen, stanovil zaměstnavatelům lhůtu pro podání žádostí do pondělních 14:00.

„Okresní úřad musí seznam systémově relevantních provozů poslat vedení (bavorského) správního obvodu Horní Falc v úterý 16. února ve 13:00,“ uvádí okresní úřad Tirschenreuth. Pokud zaměstnavatelé dnešní lhůtu nesplní, jejich požadavky již úřad nebude moci zohlednit.

Zaměstnavatelé rovněž musí počítat s tím, že ne každému okresní úřady výjimku z karantény udělí. V takovém případě pendleři do Bavorska smět nebudou. „Pro naše provozy je to v těchto časech další přítěž. Je třeba počítat s tím, že čeští zaměstnanci už k dispozici nebudou,“ řekla Rita Röhrlová, která stojí v čele okresu Regen.

Češi, Grenzkontrolle! Reportáž z bavorské strany hranic. Proč se nás Němci bojí?

Stejné výjimky jako Bavorsko může udělit i Sasko, které ale již v pátek rozhodlo, že do země vpustí jen zdravotníky, pečovatele a pracovníky v zemědělství, zejména v živočišné výrobě. Saská pobočka odborů DGB ale v neděli vyzvala saskou vládu, aby českým pendlerům rozšířila výjimku z karantény po vzoru Bavorska. Nyní je tedy na saské vládě, jak se rozhodne.

Německo od neděle považuje Českou republiku a také Tyrolsko za oblasti s výskytem nebezpečných mutací koronaviru, ze kterých výrazně omezuje cestování.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video