Barmští vězni opouštějí nechvalně proslulou rangúnskou věznici Insein

Barmští vězni opouštějí nechvalně proslulou rangúnskou věznici Insein | foto: AP

Barma propouští ze žalářů tisíce vězňů, muklové za mřížemi zůstanou

  • 3
Barmský prezident Thein Sein slavnostně udělil amnestii tisícům vězňů a dalším zmírnil tresty. Úlitba, která má uchlácholit Západ, má ale podstatný háček. Vůbec se netýká politických vězňů, kterých je za mřížemi barmských káznic více než 2 100.

Barmský prezident Thein Sein v pondělí vystoupil ve státní televizi a sdělil národu, že vyhlašuje generální amnestii. V praxi to znamená, že 348 odsouzeným k smrti snížil trest na doživotí a všem dalším vězňům zkrátil trest o rok.

Brány dvaačtyřiceti žalářů a 109 pracovních táborů by tak v příštích dnech měly opustit tisíce vězňů. Podle agentury AP okusí svobodu o rok dříve 14 600 vězňů, agentura AFP dokonce tvrdí, že se svobodně nadechne až 17 tisíc odsouzenců z celkových 60 tisíc lidí, kteří pykají v barmských věznicích.

"Velkorysost" barmské vlády, jež vzešla ze zmanipulovaných voleb a kterou stále ze zákulisí ovládají generálové vojenské junty, pocítí obyčejní kriminálníci, ale také rozvědčíci, kteří padli za oběť mocenskému puči v nejvyšších patrech politiky před sedmi lety.

V předlouhých trestech disidentů rok nic neznamená

Šéf barmské vězeňské služby generál Zaw Win se agentuře AFP pochlubil, že už brány věznic opustily tisíce vězňů včetně 2 166 žen. Jen z nechvalně proslulé rangúnské věznice Insein zmizí 2 600 provinilců. Při otázce, kolik je mezi nimi politických vězňů, držel basu s vládní rétorikou a tvrdil, že země mukly nevězní.

Mezi vězni, kteří se poprvé mohli nadechnout svobody, bylo i více než dva tisíce Barmánek

Amnestovaní vězni opouštějí brány káznice Insein v Rangúnu

Matka vítá svého syna, kterého právě propustili z barmského žaláře

Barmské amnestie

Zatím poslední amnestii vyhlásila Barma v roce 2009, kdy se na svobodu dostalo 7 114 vězňů. Většina z nich byli kriminálníci, kteří se nedopustili žádného velkého zločinu. Mezi propuštěnými ale tehdy byla i hrstka politických vězňů.

Autor: ČTK

Zároveň ale dodal, že mezi propuštěnými budou vězni, kteří jsou obviněni z kontaktů s ilegálními organizacemi nebo odsouzeni podle výjimečných zákonů. Právě mezi nimi jsou převážně političtí aktivisté a členové zakázaných hnutí. I tak se ale s propuštěním muklů příliš počítat nedá.

Těmto lidem totiž režim vyměřil i za nepatrné přestupky tresty, které často přesahují 60 let vězení. Například studentský aktivista Min Ko Naing dostal 65letý trest a šanský lídr Hkun Htun Oo od soudu odešel s osmdesátiletým trestem (Šanové jsou jedním z národů obývajících Barmu). Na více než šedesát let putovali za mříže i autoři dokumentárního filmu Barma VJ o šafránové revoluci z roku 2007.

Jednoroční úlitba tak v jejich předlouhých trestech nehraje žádnou roli a klíčoví nepřátelé režimu zůstanou v celách. Humanitární organizace už označily krok vlády za ubohou reakci na mezinárodní výzvu k propuštění všech politických vězňů, popřípadě za špatný vtip.

Dobře načasovaná úlitba

Vedení Barmy obvykle využívá významné události k vyhlášení amnestie. Tentokrát ale přešlo mlčením loňské volby, lednové zasedání parlamentu i březnové uvedení prezidenta Thein Seina do úřadu.

Svoji shovívavost autoritářský kabinet naplánoval na květen záměrně, protože do země ve středu zavítá vysoký činitel Spojených států Joseph Y Yun. Jenže Barma se tak snadno z klatby Washingtonu nevymaní. Šéf Bílého domu totiž v pondělí obnovil sankce proti režimu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video