VIDEO: Jak Rusové ničí sídliště. Drony pořídily unikátní záběry Bachmutu

  • 23
Záběry zveřejněné ukrajinskými ozbrojenými silami ukazují obytné budovy v Bachmutu zasažené intenzivní ruskou dělostřeleckou palbou. O Bachmut na východě Ukrajiny se vedou těžké boje už několik měsíců. Ukrajinci v nich ale začínají přebírat iniciativu.

Ačkoliv ruské ministerstvo obrany opakovaně tvrdí, že své útoky soustředí výhradně na vojenské cíle, neustále se ukazuje opak. Ruská armáda ostřeluje i obytné domy či nemocnice. Ukrajina informuje o zabitých nebo raněných civilistech prakticky denně.

O Bachmut se vedou nejkrvavější střety za celou válku. Rusové se snaží město intenzivně dobýt už od počátku srpna loňského roku, předtím na něj od května útočili raketami.

Boje kolem Bachmutu zintenzivněly poté, co ukrajinská armáda v listopadu znovu získala kontrolu nad městem Cherson a jeho okolím. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj loni 10. prosince oznámil, že ruské síly město zcela zničily.

OBRAZEM: Bachmut rok poté. Satelitní snímky ukazují devastaci města

Bachmut leží na zásobovací trase mezi Doněckou a Luhanskou oblastí a jeho dobytí by Rusům mohlo poskytnout odrazový můstek k postupu na dvě větší města Kramatorsk a Slovjansk a zároveň by znamenalo pro Moskvu nový impuls po měsících neúspěchů na bojišti.

Bojů o Bachmut se účastní vedle ruských jednotek a povstalců i ruská Wagnerova žoldnéřská skupina Jevgenije Prigožina. Ten v pátek uznal, že jeho muži se města v nejbližší době nezmocní. Iniciativu totiž přebírají Ukrajinci.

Ukrajina převzala u Bachmutu iniciativu. Asi ho teď nezískáme, uznal Prigožin

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video