Na fotografii pro kalendář se nazí studenti londýnské Royal Veterinary College schovali za ovce. | foto: Royal Veterinary College

Nahotu zakrývali ovcemi. Proti charitativnímu kalendáři se zvedla bouře

  • 223
Britští studenti veterinární medicíny chtěli nafotit zajímavé snímky do charitativního kalendáře a získat peníze na bohulibé účely. Příliš se ale odvázali a zapózovali nazí s ovcemi či krávami. Lascivní snímky pobouřily aktivisty, podle kterých se studenti dopustili týrání zvířat. Kalendář proto nakonec nevyjde.

Studenti britské Královské veterinární univerzity museli zastavit publikaci kalendáře s hanbatými snímky poté, co rozhněvali organizace bojující za práva zvířat. Ty odsoudily, že si mladíci zakrývali své genitálie ovcemi. 

Souhlasíte s názorem aktivistů, že šlo o týrání zvířat?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 25. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

Ačkoli kalendář obsahuje podle listu The Times hned několik fotografií, na kterých studenti odložili oblečení, aktivistům nejvíce vadí černobílý snímek ze stodoly, na kterém muži drží ovce za přední nohy a usmívají se do objektivu. Na dalších fotografiích zapózovali údajně rovněž nazí, například s krávami.

Přestože ošetřování hospodářských zvířat a manipulace s ovcemi patří do standardní veterinární praxe, podle členů organizace Veterinary Vegan Network takové snímky rozhodně nepatří do rodinného kalendáře. Podle nich mladíci zvířata zbytečně trápili a ignorovali jejich potřeby.

Kritika vyústila v několik útoků na veterinární studenty. Lidé jim vyhrožovali a slovně je napadali. Ačkoli je kalendář už každoroční tradicí, univerzita nakonec letos upustila od jeho prodeje. Ředitel školy Stuart Reid se omluvil všem, jichž se fotografie dotkly, ale také se zastal zúčastněných studentů.

„Je to pro nás lekce a poučíme se. Neobviňujeme žádného studenta a zajistíme, aby se situace neopakovala. Omlouvám se všem, které kalendář urazil. Studenti si nezaslouží vyhrožování, dělali to s nejlepším záměrem. Možná to nesplnilo očekávání, ale přebírám za to zodpovědnost,“ napsal. 

Za budoucí veterináře se postavila také Britská veterinární asociace skotu, podle níž je držení ovcí, které je zachyceno na obrázku, považované za bezpečnou bezbolestnou praktiku, jež zvířatům neubližuje.

Studenti veterinární medicíny vytvořili kalendář také v předchozích letech:

V Německu je populární kalendář, ve kterém jsou dívky s živými kapry: 

18. listopadu 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video