ilustrační snímek | foto: KariTraa

Australská škola zakázala dívkám legíny. Příliš rozptylovaly spolužáky

  • 556
Střední škola v australském Melbourne v pátek dívkám zakázala nosit do vyučování přiléhavé legíny. Dívky podle vedení školy jejich nošením totiž příliš rozptylují své spolužáky. Proti zákazu se však zvedla vlna nevole ze strany studentů i jejich rodičů.

Škola podle australské rozhlasové stanice 3aw zákaz vydala v pátek na svém studentském webovém portálu prohlášení, ve kterém zákaz zdůvodnila tím, že dívky nošením legín příliš rozrušují své spolužáky.

Bershka, 249 Kč

Podle jednoho z učitelů je to dokonce to samé, jako kdyby do školy chodily v bikinách. Ze školních stránek tento text sice po několika hodinách zmizel, zákaz však stále platí.

Rozhodnutí školy vyvolalo odpor jak u studentů, tak u jejich rodičů. Škola tím podle nich pouze podporuje genderové stereotypy a zákaz považují za zpátečnický.

Předsedkyně australské rodičovské rady toto rozhodnutí označila směšné s poznámkou, že zákaz jako by pocházel z minulého století.

Souhlasíte s tím, že zákaz legín je zpátečnický?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 30. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

„Mám tři syny, kterým je 13,14 a 16 let a ti si ani nevšimnou, že dívka má na sobě legíny,“ řekla v rozhlasovém vysílání. Podotkla také, že tento druh oblečení není v Austrálii nic neobvyklého a nosí je i muži. Odmítla také přirovnání k bikinám.

„Pokud se chlapci nedokážou soustředit, není to jejich problém?“ ptal se jeden z komentátorů.

S legínami mají problém také v USA

Problémy s nošením tohoto typu oblečení mají i někteří lidé ve Spojených státech. V roce 2016 v Kansasu vyvolala podobné rozhořčení u školního personálu jedenáctiletá středoškolačka, která přišla na vyučování právě v legínách. Škola jí tehdy ani nedovolila zavolat matce, aby jí přinesla jiné kalhoty a nutila ji nosit vypůjčené tepláky.

Letos také vzbudil pozornost médií protest na katolické  univerzitě Notre Dame v Indianě. Vyvolal ho dopis ženy, který se objevil v tamních studentských novinách. Rozčílilo ji, že se během mše musela dívat na studentky v legínách.

„Styděla jsem se za všechny mladé dívky na mši,“ popsala své rozhořčení. Podle ní jejich nošením dobrovolně příliš odhalují své intimní partie a apelovala na všechny studentky, aby tento druh oblečení přestaly nosit.

Její dopis však měl opačný efekt a vznikla protestní akce, která nabádala studenty nejen ženského pohlaví, aby do školy přišli právě v legínách.

Nošení legín má svoje pravidla, podívejte se jaká:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video