Australskou řeku ucpaly miliony mrtvých ryb, může za to nedostatek kyslíku

  • 12
Nepříjemné probuzení čekalo obyvatele regionálního australského města Menindee v Novém Jižním Walesu. Ve řece Darling spatřili miliony rozkládajících se ryb. Podle úřadů úhyn způsobil nedostatek kyslíku ve vodě. Oblast se potýká s vlnou veder.

Podle videí sdílených na sociálních sítích vrstva ryb na některých místech zcela zakryla hladinu. Řeka Darling je druhou nejdelší v Austrálii.

„Je to opravdu hrozné, kam oko dohlédne, tak jsou mrtvé ryby,“ řekl agentuře AFP místní obyvatel Graeme McCrabb.

„Úhyn ryb souvisí s malým množstvím kyslíku, zatímco ustupuje záplavová voda,“ uvedly místní úřady, podle kterých situaci zhoršuje umocňuje horké počasí. V Menindee, které leží asi tisíc kilometrů západně od Sydney se v sobotu teplota vyšplhala až ke 40 stupňům Celsia.

Státní agentura pro životní prostředí uvedla, že hladina kyslíku v řece by mohla tento víkend kvůli rostoucím teplotám i nadále klesat, ochladit by se mělo až příští týden.

V oblasti jde o třetí hromadné vymírání ryb od roku 2018. Předchozí případy byly dávány do souvislosti s nedostatkem vody a také s přemnožením jedovatých řas. V posledních letech Menindee pustošily záplavy i sucha.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video