VIDEO: Australanka zachránila z ohně koalu, riskovala vlastní život

  • 49
Australanka v úterý zachránila život těžce popálenému koalovi. Zvíře nedokázalo utéct před ničivými lesními požáry, se kterými australští hasiči v posledních týdnech bojují ve východních státech Nový Jižní Wales a Queensland. Žena musela vystrašeného koalu doslova násilím strhnout ze stromu a rychle odnést do bezpečí.

Koalu zachránila Toni Dohertyová, která zvíře objevila západně od města Wauchope, které se nachází v Novém Jižním Walesu. Dohertyová podle agentury AP vystrašené a popálené zvíře okamžitě omyla vodou a dala mu napít. Poté koalu opatrně zabalila do deky a odnesla záchranářům.

Ti čtrnáctiletého koalu, který dostal jméno Lewis, odvezli do nedaleké nemocnice pro koaly v Port Macquarie. Zvíře má podle lékařů těžce popálené nohy, hrudník a břicho. Jeho zranění jsou tak vážná, že se pravděpodobně už nikdy nevrátí do volné přírody.

Dohertyová popsala, že nad záchranou koaly vůbec nepřemýšlela, protože to byl její přirozený instinkt. „Viděla jsem bezbranné zvíře, které by za okamžik určitě pohltily plameny. Uvědomila jsem si, že máme v autě vodu, takže jsem neváhala a vydala se pro něj, abych mu pomohla,“ uvedla Dohertyová.

Lesní požáry připravily v posledních týdnech o život už nejméně čtyři lidi, sežehly milion hektarů porostu a zničily přes 300 domů.

V plamenech uhynuly už stovky koalů medvídkovitých. Podle vedoucí nemocnice pro koaly Sue Ashtonové je smrt těchto zvířat národní tragédií. „Je to významná oblast pro rozmnožování koalů a díky výzkumu víme, že se tam nacházejí stovky těchto zvířat,“ uvedla.

Kvůli požárům jsou tisíce domácností na jihu Austrálie bez elektřiny. Úřady ve středu vydaly varování před katastrofou, které se vyhlašuje za podmínek, kdy při vypuknutí požáru hasiči nejsou schopni s ohledem na povětrnostní podmínky dostat plameny pod kontrolu.

Australští hasiči bojují ještě s další stovkou požárů, které hoří na východním pobřeží země. Nejlidnatější australské město Sydney s pěti miliony obyvatel halí ve středu druhým dnem oblak hustého dýmu. Zdravotnické úřady v úterý varovaly místní obyvatele, aby nevycházeli ze svých domovů, pokud je to možné.

Východ Austrálie pustoší rozsáhlé požáry:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video