Atta chtěl od USA půjčit na letoun

  • 7
Jeden ze sebevražedných atentátníků z 11. září, Muhammad Atta, požádal před dvěma roky americkou vládu o půjčku, aby si mohl koupit malé letadlo. V rozhovoru s americkou televizí ABC to řekla pracovnice amerického ministerstva zemědělství Johnell Bryantová. Jeho žádost tenkrát odmítla.

Atta jí požádal o půjčku 650 tisíc dolarů v odbočce ministerstva v Homesteadu na Floridě v květnu 2000, tedy asi 17 měsíců před útoky. Uvedl, že právě přijel z Afghánistánu a chtěl by získat pilotní průkaz a koupit si letadlo, jež by upravil pro práškování.

"Chtěl dvoumotorové, šestimístné letadlo a odstranit sedačky... Chtěl v letadle nádrž na chemikálie a chtěl k tomu využít veškerý prostor vyjma místa pro pilota," řekla Bryantová, která se v homesteadské odbočce zabývá udělováním úvěrů.

Její výpověď potvrdily i bezpečnostní zdroje. Ty se o snaze Atty získat malé letadlo dozvěděly při výslechu zajatého vysokého představitele sítě Al-Kajda abú Zubajdy.

Vyšetřovatelům řekl, že původní plán pro 11. září počítal s malými letadly naplněnými výbušninami. Když však Atta nezískal peníze, šéf Al-Kajdy Usáma bin Ládin rozhodl, že budou použita unesená dopravní letadla, vysvětloval abú Zubajdá.

DÁLE ČTĚTE

Základnou teroristů
byl Hamburk

USA se chystají na teroristy v Pákistánu

VŠE O BOJI S TERORISMEM

Bryantová žádost o půjčku odmítla, protože nebyl americký občan. Přesto Atta, který při setkání použil své skutečné jméno, strávil v její kanceláři přes hodinu.

Ptal se přitom na nejrůznější významné budovy v USA a hovořil i o bin Ládinovi. "Řekl, že tento muž bude jednou znám jako největší světový vůdce," uvedla Bryantová.

"Nevěděla jsem tehdy, kdo to je Usáma bin Ládin. Pro mě za mě to mohla klidně být postava z Hvězdných válek."

Atta jí také nabídl, že koupí leteckou fotografii Washingtonu, kterou měla na stěně kanceláře. "Vytáhl balík hotovosti a začal mi na stůl házet peníze. Opravdu ten obrázek chtěl. Ptal se i na Pentagon a Bílý dům, které jsem mu ukázala," vyprávěla.

"Zajímal se také o bezpečnostní opatření ve Světovém obchodním středisku a na to, co vím o Chicagu, Seattlu a Los Angeles a ptal se hodně na fotbalový stadion v Irvingu ve státě Texas," doplnila úřednice.

Na otázku, proč to nenahlásila policii, Bryantová odpověděla, že setkání na ní udělalo dojem, že pomáhá čerstvému přistěhovalci dozvědět se něco o zemi.

"Jak jsem to mohla vědět? Měla jsem někomu zavolat? Tak se ptám stále. Zůstane to asi se mnou celý život," řekla. Dušuje se, že nemohla podle ničeho poznat, že mluví s teroristou.

Bryantová zjistila s hrůzou Attovu totožnost až po 11. září, kdy také o schůzce řekla Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI).

Její informace také přispěla k tomu, že FBI krátce po útocích vydal varování před možným využitím práškovacích letadel k teroristickým účelům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video