V alžírském Búmirdísu dnes sebevražedný útočník zabil 43 lidí. Většina z nich byli mladíci ve věku od osmnácti do dvaceti let toužící studovat na policejní akademii.

V alžírském Búmirdísu dnes sebevražedný útočník zabil 43 lidí. Většina z nich byli mladíci ve věku od osmnácti do dvaceti let toužící studovat na policejní akademii. | foto: Reuters

Atentátník zabil desítky lidí, zaútočil na policejní školu v Alžírsku

  • 2
V alžírském městě Búmirdís ráno zemřelo nejméně čtyřiačtyřicet lidí a přibližně stejně tolik bylo zraněno. Stali se obětí atentátníka, uvedla agentura Reuters s odvoláním na alžírské ministerstvo vnitra. K zodpovědnosti za bombový útok se zatím nikdo nepřihlásil.

"Je to jeden z nejkrvavějších incidentů v posledních letech," řekl alžírský ministr vnitra. Nálož explodovala ve městě Búmirdís, zhruba 55 kilometrů východně od hlavního města Alžíru.

Podle očitých svědků vjel sebevražedný atentátník autem naloženým výbušninou do skupiny zájemců o studium v tamní policejní škole. Budoucí rekruti čekali ve frontě na registraci k přijímacím zkouškám. Většině nebylo víc než dvacet let.

"Exploze zničila část venkovní zdi školy a asi tři metry od hlavní brány je hluboký kráter," popsal jeden ze svědků agentuře Reuters. Výbuch také poničil fasády okolních domů, zasáhl auta v přilehlých ulicích a zranil několik řidičů.

V Alžírsku není takový útok v poslední době ojedinělý. V horských oblastech země útočilo podle Reuters v posledních měsících několikrát severoafrické křídlo islamistické organizace Al-Kajda.

Například 10. srpna zabil sebevražedný útočník šest lidí poté, co najel autem s výbušninou na ubytovnu pobřežní hlídky a sousední sídlo četníků ve městě Zemmouri. Alžírská vláda tvrdí, že tehdejší útok mohl být odplatou za vojenskou akci v horském regionu Kabylie ze začátku měsíce, při níž zemřelo dvanáct rebelů.

Násilnosti se do Alžírska vrátily jen pár let po konci občanské války. Ta vypukla po volbách v roce 1992, kdy vláda prohlásila za neplatné volební vítězství islamistů. Během války zemřelo přes sto padesát tisíc lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video