Chálid Ahmad utrpěl při teroristickém útoku vážné popáleniny.

Chálid Ahmad utrpěl při teroristickém útoku vážné popáleniny. | foto: Reuters

Atentátník z Glasgow studoval na Slovensku

  • 33
Jeden z mužů, který se měl v sobotu podílet na teroristickém útoku v Glasgow, údajně působil i na Slovensku. Na svých internetových stránkách o tom píše britský list The Daily Telegraph.

Muž, kterého média označují jako Chálida Ahmada, je údajně libanonského původu. Spolu s iráckým lékařem Bilálem Abdalláhem se jako řidič džípu podílel na útoku na terminál automobilem naplněným výbušninami.

Při požáru vozu pak utrpěl těžká zranění. Podle policie je nyní v kritickém stavu s popáleninami na 90 procentech těla.

Slovenská televize TA3, která se kromě britských listů odvolává i na slovenské ministerstvo vnitra, uvedla, že muž v letech 1995 až 2001 studoval v Martině na lékařské fakultě Univerzity Komenského. "Jednalo se o velmi dobrého studenta. Měl výborný prospěch i státní zkoušky," řekl TA3 profesor Albert Stránský.

Ahmad do útoku pracoval v jedné ze skotských nemocnic. Všech osm podezřelých, kteří byli v souvislosti se zmařenými útoky v Londýně a Glasgow zadrženi, byli buď lékaři, nebo byli nějakým způsobem s oblastí zdravotnictví spojeni. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video