V indonéské provincii Aceh naráží lidé na připomínky tsunami na každém kroku

V indonéské provincii Aceh naráží lidé na připomínky tsunami na každém kroku | foto: Tarmizy HarvaReuters

Asie vzpomíná na tsunami. Brala životy i domovy

  • 18
Po celé jihovýchodní Asii si lidé připomínají druhé výročí ničivého zemětřesení a následných vln tsunami. Ty si vyžádaly na 230 tisíc životů, miliony obyvatel na pobřeží Indického oceánu připravily o přístřeší. Lidé zapalují svíčky, modlí se a navštěvují masové hroby obětí.

Zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály mělo epicentrum u ostrova Sumatra. Mezi nejhůře postižené oblasti proto patřila indonéská provincie Aceh. Vlny tu smetly celá města, o život přišlo na 170 tisíc lidí. Půl milionu Acehanů ztratilo domov, mnozí stále žijí v provizorních přístřešcích.

Jednou z mála budov na pobřeží Acehu, které odolaly ničivé tsunami, je mešita v Ulee Lheue. Také v ní se konalo vzpomínkové setkání. Imám Usman Dodi označil přírodní katastrofu z prosince 2004 za boží varování.

Následky tsunami jsou v Acehu dodnes patrné na každém kroku. Místní ale může těšit, že přírodní katastrofa pomohla ukončit vleklé boje se separatisty. Počátkem prosince se v provincii konaly první svobodné volby po třech desetiletích. - více zde

O míru si mohou jen nechat zdát na Srí Lance, kde tsunami připomnělo vyzvánění zvonů a dvě minuty ticha. Ani tady se z katastrofy ještě nevzpamatovali, obnovu země ovšem ztěžují pokračující boje s tamilskými povstalci. Někteří lidé kvůli nim museli už podruhé během dvou let opustit domov; poprvé je vyhnala tsunami.

"Co se týče obnovy země, není moc co ukázat. Není ani co si připomínat, když jste se pohli sotva o píď," postěžoval si agentuře Reuters jeden z představitelů západních organizací, které se podílejí na rekonstrukci Srí Lanky.

Na jižním pobřeží ostrova byla alespoň vztyčena první ze systému výstražných věží, které mají v případě hrozícího nebezpečí varovat obyvatele.

Na indickém souostroví Andamany a Nikobary, kde přišlo před dvěma lety o život 3500 lidí, připomněl neštěstí zvuk sirén. Ty zněly i na indonéském ostrově Bali, kde tisíce lidí nacvičovaly evakuaci pro případ podobné katastrofy.

Vzpomínkové ceremonie probíhají i v Thajsku, kam se vrátili i mnozí zahraniční turisté. "Nikdy na to nezapomeneme, ale mně už se o tom nezdá," svěřila se thajské televizi zhruba padesátiletá Němka a dodala, že její manžel, který se před tsunami zachránil spolu s ní, se z toho před dvěma lety málem pomátl.

Thajsko bude muset vyřešit problém, úzce související s tsunami. Spojené státy a šest západoevropských zemí ho obvinily ze zneužití velké části peněz věnovaných na identifikaci obětí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video