Kanadské město Abestos chce změnit svůj název. (20. července 2010) | foto: Profimedia.cz

„Karcinogenní“ kanadské město chce změnit svůj název, prý mu brání v rozvoji

  • 13
Kanadské město Asbestos chce změnit své jméno. To nynější totiž podle místní radnice odrazuje investory a brzdí ekonomický rozvoj. Obec ležící v provincii Québec za svůj název vděčí azbestu, který se v oblasti dříve těžil. Později se však zjistilo, že je karcinogenní, radnice proto hledá nový, vhodnější název.

Zhruba sedmitisícový Asbestos dostal své jméno už v 19. století kvůli dolům, ze kterých se v jeho okolí těžil chryzotil, jedna z forem azbestu. 

Pičín, Řitka, Mrchojedy. Jak vznikaly nejšílenější názvy obcí v Česku

V roce 2011 se však poslední důl uzavřel. Po debatě, která se v Asbestosu vedla téměř rok, se místní rozhodli, že příští rok název města změní. 

Podle radnice totiž funguje „jako brzda úsilí o rozvoj hospodářských vztahů v cizině“. Nové jméno město vybere po debatě s místními obyvateli. Zohlednit hodlá také historii oblasti, ve které se město rozkládá.

Azbest, který má vynikající izolační vlastnosti a je ohnivzdorný, se často používal na stavbách a v druhé půli 20. století byl považován za téměř zázračný materiál. Nejvíce se uplatnil v 70. a 80. letech. 

Později se však ukázalo, že způsobuje rakovinu a další nemoci. „Největší nebezpečí vzniká při vdechování, ale riziko je i při dotyku pokožky. Může zvyšovat i četnost genetických vad,“ upozorňuje architekt Patrik Tichý.

V řadě zemí světa je jeho užívání zakázáno. Kanada výrobu, využívání, vývoz a dovoz azbestu zakázala teprve loni.

Asbestos leží asi 130 kilometrů východně od Montrealu.

Asbestos leží asi 130 kilometrů východně od Montrealu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video