Lední medvěd na kře ve Franklinově průlivu mezi Kanadskými arktickými ostrovy a Grónskem (červen 2017) | foto: AP

Když v Arktidě padá sníh, není sám. Vločky doprovázejí mikroplasty

  • 14
Mikroplasty se dostávají i na tak vzdálená místa, jako je Arktida. Tvrdí to vědci, kteří zkoumali sníh z této oblasti světa. Částečky umělých hmot menší než pět milimetrů se nasávají do atmosféry a pak se dostanou i do těch nejodlehlejších regionů.

Vědecký tým z německého Institutu Alfreda Wegenera pro polární a mořský výzkum (AWI) tak dospěl k závěru, že vzduch je silně znečištěn mikroplasty. Do budoucna je potřebné zkoumat možný dopad tohoto znečištění na lidské zdraví, napsala agentura DPA.

Mikroplasty už nejsou jen ve vodě. Lékaři je našli i v lidské stolici

Vědci z institutu AWI v Bremerhavenu zkoumali vzorky sněhu z německého souostroví Helgoland, z Bavorska, Brém, ze švýcarských Alp a z Arktidy. 

V případě Arktidy šlo o vzorky sebrané z tamních ledových ker a z ostrovů Špicberky. Sníh rozpustili, vodu přefiltrovali a zbytek pak zkoumali pomocí infračervené spektroskopie.

Mikroplasty objevili v téměř všech vzorcích. Jejich obsah ve sněhu sebraném na Arktidě byl sice menší než v tom z Evropy, i tak byl ale „podstatný“, v průměru to bylo 1 760 částic na jeden litr vody. 

Nejvíce se jich nacházelo ve sněhu, který spadl vedle silnice na bavorském venkově. V litru vody, která vznikla jeho rozpuštěním, badatelé našli 154 tisíc částeček. Byly to kousíčky laků, nitrilkaučuku a polyamidu.

15. srpna 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video