Ariane vynesla satelit do vesmíru

Z Kourou ve Francouzské Guyaně odstartovala západoevropská raketa Ariane-4. Na oběžnou dráhu vynesla druhý z nové řady satelitů mezinárodní organizace INTELSAT. Ten bude zajišťovat telekomunikační a televizní spojení pro americký kontinent, Evropu, ale i severní Afriku a Střední východ.

Podle washingtonského vedení společnosti by mělo do konce roku 2003 do kosmu doletět jedenáct družic. Čtvrteční start byl 143. v historii. Jen letos vylétla raketa Ariane, kterou do vesmíru vysílá 15 zemí sdružených v Evropské kosmické agentuře, již pošesté.

Agentura ESA vyslala na oběžnou dráhu Země řadu meteorologických a telekomunikačních družic. Její nejvzdálenější misí bylo vyslání družice Huygens k Titanu, největšímu měsíci Saturna z roku 1997. 

Rozpočet Evropské kosmické agentury (ESA) činí přibližně 2,85 miliardy eur. Německo do něj dává 535 milionů eur a Švýcarsko přispívá 61,3 milionu eur.

ESA SE MOŽNÁ ROZŠÍŘÍ

Generální ředitel ESA Antonio Rodota tvrdí, že se organizace připravuje na přijímání nových členů. Vedle Řecka a Lucemburska projevily podle něj zájem o členství státy střední a východní Evropy - Česká republika, Maďarsko, Polsko a Rumunsko.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video