Sestra připravuje ruskou vakcínu „Sputnik-V“ pro účely testování. (17. září...

Sestra připravuje ruskou vakcínu „Sputnik-V“ pro účely testování. (17. září 2020) | foto: Reuters

Argentina očkuje sputnikem, u procenta lidí se objevily vedlejší účinky

  • 403
Argentina zaznamenala u zhruba jednoho procenta lidí očkovaných ruskou vakcínou Sputnik V vedlejší účinky. Informoval o tom o víkendu tamní tisk. Nežádoucí účinky se projevily u 317 lidí, ruskou očkovací látku v Argentině dostalo přes 32 tisíc lidí. Podle ministerstva zdravotnictví vážnost vedlejších účinků nevybočuje ve srovnání s jinými druhy očkování.

Podle argentinského ministerstva zdravotnictví jsou nežádoucí účinky mírné až středně závažné a nevyžádaly si zatím žádnou hospitalizaci. Jedná se většinou o zvýšenou teplotu, bolesti hlavy či svalů. Vedlejší účinky se projevily do 24 hodin a odezněly do 48 hodin od očkování.

Argentina začala s očkováním za použití ruského preparátu Sputnik V v úterý. Očkovací látku dostávají přednostně zdravotníci a lidé nezbytní pro chod státu. Latinskoamerická země v Rusku objednala 25 milionů dávek vakcíny, které by měly postačit na očkování zhruba čtvrtiny obyvatelstva.

Argentina obdržela z Ruska prvních 300 tisíc dávek minulý týden. Podle tamního tisku se však jedná o dávky použitelné jen pro první ze dvou kol očkování. 

Rusové sputniku nevěří, lékaři čekají na zájemce o vakcínu marně

Argentinský lékový regulátor Anmat schválil pro nouzové použití také přípravky od společnosti AstraZeneca a od firem Pfizer a BioNTech.

Argentina je po Brazílii a Kolumbii třetí latinskoamerickou zemí s nejvyšším výskytem koronaviru. V zemi, kde žije přes 44 milionů obyvatel, se od začátku epidemie nakazilo 1,6 milionu lidí a 43 375 jich v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video