V Argentině se konaly protesty, aby soud umožnil znásilněné dívce potrat. (19. února 2019) | foto: Profimedia.cz

Znásilněná 11letá Argentinka rodila císařským řezem, potrat jí zakázali

  • 70
Argentinské úřady opakovaně odmítly umožnit potrat jedenáctileté dívce, která otěhotněla po znásilnění. A to navzdory žádostem její matky a řady aktivistů za ženská práva. Dívka musela nakonec podstoupit císařský řez ve 23. týdnu těhotenství, protože byla v ohrožení života. Její dítě pravděpodobně nepřežije. Případ v zemi vyvolal vlnu pobouření.

Krok označují argentinská média za „nejhorší krutost vůči dívce“ a obviňují vládní protipotratovou strategii, která nutí znásilněné ženy k donošení dětí. Jedenáctiletá dívka, která dostala přezdívku Lucía, se pokusila kvůli těhotenství o sebevraždu. „Chci, abyste ze mě odstranili to, co do mě vložil ten starý muž,“ měla údajně říct při vyšetření psychologovi.

Dívku znásilnil pětašedesátiletý partner její babičky. Do její péče přitom úřady Lucíu společně se dvěma staršími sestrami svěřily poté, co je měl sexuálně zneužívat přítel jejich matky. 

Dívka na své těhotenství přišla 23. ledna v nemocnici v severní provincii Tucmán. O týden později museli dívku hospitalizovat, protože měla na těle známky sebepoškozování.

Ačkoli je umělé přerušení těhotenství v Argentině stále nelegální, zákon z roku 1921 umožňuje jeho provedení v případě, kdy je život ženy v ohrožení. Soudní lékař opakovaně uvedl, že je Lucía ve velkém riziku, pokud bude její těhotenství pokračovat.

To však neobměkčilo tucmánského tajemníka zdravotnictví Gustava Viglioccoa, podle kterého si dívka potrat nepřála. To však odmítají aktivisté s přístupem k soudnímu spisu. „Mám blízko k dítěti a jeho matce. Dítě chce v těhotenství pokračovat. Zvážili jsme rizika, ale dívka má dobrou kondici a váží více než padesát kilo,“ řekl Vigliocco v rozhlasovém rozhovoru.

Nelegální potrat podstoupí půl milionu Argentinek ročně

Ačkoli zdravotní úřady odkládaly rozhodnutí až do 23. týdne těhotenství, kvůli dívčině zdravotnímu stavu nakonec v úterý rozhodly o provedení císařského řezu. Učinily tak po soudním příkazu k okamžitému zásahu. Operaci provedla lékařka Cecilia Oussetová. „Zachránili jsme život jedenáctileté dívky, kterou provinční zdravotní systém mučil více než měsíc“ uvedla Oussetová.

Podle ní tucmánský guvernér Juan Manzur zneužil dítě pro politické účely. „Úřady znemožnily legální přerušení těhotenství z volebních důvodů a donutily dívku k porodu. Vůbec nevěděla, co se bude dít,“ popsala Oussetová. Ačkoli dívka je po operaci v dobrém stavu, její dítě podle lékařů asi nepřežije. 

20.února 2019 v 15:35, příspěvek archivován: 01.března 2019 v 13:45

VIDEO: Hundreds of women are demanding the legalization of abortion after Argentina's Senate rejected a bill last year #AbortoLegalYa https://t.co/dzGkijZOGt

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Hundreds of women are demanding the legalization of abortion after Argentina's Senate rejected a bill last year #AbortoLegalYa https://t.co/dzGkijZOGt

Případ pobouřil také argentinské aktivisty za práva žen, kteří v průběhu února uspořádali v Buenos Aires několik demonstrací. „Tucumán zacházel s Lucíou jako s inkubátorem,“ napsala novinářka Mariana Carbajalová, která dívčin příběh zveřejnila jako první. Naopak tucmánský arcibiskup Carlos Sánchez ve středu vyzval křesťany, aby „bránili lidský život za každou cenu“.

Pokus o legalizaci potratů v Argentině loni v srpnu těsně neprošel a v zemi dál platí zákon, podle kterého hrozí ženám za umělé přerušení těhotenství až čtyři roky za mřížemi. Podle listu The Guardian je však v Argentině proveden každých devadesát sekund jeden potrat, ročně ženy podstoupí asi 450 000 nelegálních ukončení těhotenství, při kterých jim jde o život.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video