Kofi Annan v Keni

Kofi Annan v Keni | foto: ČTK

Annan: Vláda a opozice v Keni souhlasí s vyšetřením voleb

Znesvářené keňské frakce se shodly na nezávislém vyšetření prosincových prezidentských voleb. Podle agentury Reuters to řekl vyjednavač a bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan. Zprávy o posunu ve vyjednávání přicházely z Keni už dříve, násilí ale dosud nezastavily.

Annan z Keni hlásil pokrok ve vyjednávání už dříve během týdne. Dnes uvedl, že pro stoupence prezidenta Mwaie Kibakiho i opozici kolem Raily Odingy je nezbytné vytvoření "široké koalice". Ta má podle Annana zajistit "kontinuitu ústavních a volebních reforem".

Pokrok ve vyjednávání během posledního týdne označil Annan za "značný". Jeho původní cíl, dosáhnout ještě tento týden závěrečné dohody, ale nevyšel.

"Zůstanu zde tak dlouho, jak bude potřeba - než se (mírový) vývoj dostane za nezvratný bod," nechal se slyšet Annan. Vyjednávání v Keni už několikrát vypadalo nadějně, ke skutečnému průlomu však zatím nedošlo. - více zde

Vyjednávání mají podle bývalého šéfa OSN pokračovat v úterý. Obě strany se mají pokusit dosáhnout shody ohledně rozdělení moci v zemi.

Církve: Jaká Keňa, taková Afrika
V převážně křesťanské Keni mají velký vliv zástupci církví. Ti vidí jednání o míru v zemi jako úhelný kámen vývoje na celém kontinentu. "Keňa je test, jestli se Afrika pohybuje vpřed v demokratickém procesu," řekl keňský historik a bývalý politický vězeň Agnes Abuom z místní anglikánské církve.

Jihoafrický metodista Myume Dandala dodal: "Připustit, aby se zhroutila demokracie v Keni, by znamenalo připustit její zkázu na celém kontinentu."

Bývalý šéf Světové rady církví, šedesátiletý Keňan Samuel Kobia, si ale posteskl: "Jednou z nejsložitějších situací v Africe je změna vlády. Často to vede k násilí. Pro změnu režimu nám chybí kultura i tradice."

Spor o to, kdo loni 27. prosince prezidentské volby vyhrál, spustil v Keni vlnu násilí. Tři sta tisíc lidí muselo opustit své domovy, kolem tisíce bylo zabito. Otřesena je i pověst Keni jako relativně stabilní africké země a centra turistického ruchu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video