Syrský prezident Bašár Asad s manželkou Asmou na archivním snímku z roku 2008

Syrský prezident Bašár Asad s manželkou Asmou na archivním snímku z roku 2008 | foto: Profimedia.cz

Je libo prázdniny na Krymu? Děti na ně loni poslal i Bašár Asad

  • 126
Ačkoli Andrej Babiš mladší tvrdí, že ho na Krym unesli, český premiér si stojí za svým. Junior prý na prázdniny vyrazil s asistentem Petrem Protopopovem dobrovolně. Babiš ale není jediný, kdo svého potomka odeslal se zrekreovat na východ. Prázdniny na Krymu v minulosti okusily rovněž děti syrského prezidenta Bašára Asada.

Asadovy děti, čtrnáctiletá Zejn, třináctiletý Karim a o tři roky starší Háfiz, strávily loňské léto na slavném táboře Artěk. Ten se po anexi poloostrova stal významným rekreačním střediskem, do něhož Moskva investuje miliardy rublů. 

Asadovy děti na Krym tehdy přijely ve skupině 44 syrských dětí, které se zde pobývaly díky poukazům ruských vojensko-vlasteneckých organizací. Podle BBC vedení Artěku zpočátku netušilo, čí děti na tábor dorazily. 

„Mé děti byly minulý rok na prázdninách na Artěku. Díky tomu Rusko lépe pochopily. Nedávno mi vysvětlovaly, že už brzo bude dokončena stavba Krymského mostu,“ objasnil Asad letos v dubnu delegaci ruských poslanců. 

PŘEHLEDNĚ: Otázky a odpovědi v kauze, která ohrožuje Babišovu vládu

Pobyt v Artěku si lze koupit i v cestovní kanceláři. Ta cenu pobytu sděluje jen vážným zájemcům. V tisku se však před třemi lety objevila informace, že „cestovní příkaz“ do pionýrského tábora vyjde letos na 65 000 rublů (v přepočtu asi 32 000 Kč).

V letošním roce se ale do volného prodeje podle serveru RSN dostane jen pět procent míst, zatímco 95 procent si vyhradil stát, který zájezdem plánuje odměňovat za úspěchy ve škole, vědě a umění.

Artěk ve dvacátých letech sloužil jako dětská ozdravovna pro nakažené tuberkulózou. V 60. letech se z něj stal pompézní pionýrský tábor, který proslul po celém východním bloku.

Bašár Asad poslal děti na Artěk, legendární tábor na okupovaném Krymu:

17. dubna 2018

Žádný únos, ale obyčejný výlet, tvrdí Babiš

Přestože Andrej Babiš mladší na nahrávce reportérů Seznam Zpráv tvrdí, že byl proti své vůli „uklizen“ na Ukrajinu, premiér to popírá. Tvrdí, že jeho syn už několik let trpí psychickou poruchou a nelze tedy takovéto vyjádření brát vážně. Nakolik je nebo není výpověď Babiše juniora relevantní, zatím není zcela jasné. 

Andreje Babiše mladšího měl na Ukrajinu přepravit pracovník Agrofertu Petr Protopopov, manžel Dity Protopopové. Právě ona byla lékařkou, která napsala zprávu o juniorově zdravotní nezpůsobilosti a díky tomu neměl být stíhán policií v kauze Čapí hnízdo. Poté ho měl její manžel Petr vzít na „prázdniny“ na Ruskem anektovaný Krym. 

Navzdory tvrzení Babiše mladšího, byla cesta podle Protopopova jen jedním z mnoha výletů, které spolu podnikali. Na Krym jeli na dovolenou, aby unikli mediálnímu tlaku po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo. Mělo jít rovněž o výlet za rybařením. 

„Tlak novinářů byl po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo enormní. Chtěl jsem prostě odjet z toho pekla, než se situace uklidní, a hlavně jsem chtěl, aby Andy přišel na jiné myšlenky,“ argumentoval Protopopov v rozhovoru pro deník Právo. 

Na otázku, proč si jako prázdninovou destinaci zvolil právě Krym, odpověděl, že není Čech a z jeho pohledu není poloostrov anektovaným územím, nýbrž součástí Ruska. „Jinak než česky a rusky se nedomluvím. A protože v Rusku v září nebylo jinde teplo než na Krymu, tak jsme jeli tam,“ dodal Protopopov.

Cesta na Krym není jednoduchá

Na Krym, který je od roku 2014 součástí Ruské federace, povoluje Ukrajina průjezd cizincům jen na základě speciálního povolení a přes speciální stanoviště. Vlak ani autobus na trase Ukrajina-Krym nejezdí. 

Babišův syn tvrdí, že se s Protopopovem na Krym přesunuli z Moskvy. „Držel mě v Moskvě. Do okupovaného Krymu mě vzal z Moskvy na ruské vízum v pasu,“ popsal. Vstup na anektované území z Ruska je však podle ukrajinských zákonů uvedených na stránkách ministerstva zahraničí zakázaný

Způsob cesty na Krym, který Andrej Babiš mladší popsal, ale přesto není nereálný. Řešením je vstup na území přes ruské vízum, které lze vyřídit i na ruském konzulátu v Praze. Žadatel o takový dokument musí uvést konkrétní město, kam cestuje a jeho cesta bude úředně zaznamenaná. 

Protože od doby, kdy Rusko Krym anektovalo, na poloostrov nelétají žádné oficiální lety, nevyhnou se cestovatelé přestupu v Rusku. Podle Deníku N tak lze učinit například v Moskvě, Petrohradu, Kazani či v Jekatěrinburgu. 

30. dubna 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video