(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

V Amsterdamu vypadl proud, letiště Schiphol rušilo dopolední lety do Prahy

  • 13
Nizozemské úřady v neděli nad ránem asi na hodinu a půl zablokovaly dopravu na amsterdamské letiště Schiphol poté, co jej zasáhl rozsáhlý výpadek proudu. Dodávky elektřiny na jednom z nejrušnějších evropských letišť se už podařilo obnovit, potíže však budou mít dopad na provoz po zbytek neděle a vedly i ke zrušení dopoledních spojů s Prahou.

Silnice i železniční tratě vedoucí k letišti se uzavřely přibližně od 05:00 do 06:30, napsala agentura Reuters. Výpadek bude mít podle mluvčího Schipholu Jaccoa Bartelse „vážné důsledky pro lety během dne“. 

Letiště už na Twitteru oznámilo, že omezuje počet příletů, řada odletů má zpoždění, nebo byly zrušeny. Příčiny problémů vyšetřuje společnost Tennet, která spravuje nizozemské rozvodné sítě elektřiny.

Mluvčí pražského letiště Václava Havla Marika Janoušková uvedla, že kvůli problémům na Schipholu byly zrušeny dva páry dopoledních letů mezi Prahou a Amsterodamem. Později upřesnila, že podle jejích informací byl provoz v Amsterodamu obnoven, a proto se rušení dalších spojů nečeká.

Schiphol je po londýnském Heathrow a pařížském letišti Charlese de Gaullea třetím nejrušnějším letištěm v Evropě co do počtu odbavených pasažérů. V listopadu jej postihly technické potíže, kvůli nimž nabraly desítky letů zpoždění a další byly zrušeny. Mluvčí řízení letového provozu tehdy vyloučila, že by výpadek způsobil kybernetický útok.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video