Richard Cooey

Richard Cooey | foto: ČTK/AP

Americký vrah věří, že ho před popravou zachrání obezita

  • 148
Soud v americkém Ohiu řeší případ odsouzence k smrti, který tvrdí, že je na popravu příliš tlustý. Jednačtyřicetiletý Richard Cooey má dostat smrtící injekci za znásilnění a vraždu dvou mladých žen z roku 1986. Měří 173 cm, váží přes 120 kg a tvrdí, že popravčí nenajde žílu, do níž by mohl injekci vpravit.

A nejen to. Problém s nalezením žíly může zmařit i odběr krve nutné k testům, které se provádějí před popravou.

Cooey navíc bere lék na migrénu Topamax. A ten může podle lékaře snížit či zrušit účinek thiopentalu, uspávací látky, kterou odsouzenci dostávají těsně před samotnou exekucí.

"Cooeyho hmotnost v kombinaci s možnou odolností proti účinné látce může způsobit, že nebude pořádně uspán," citoval server CNN lékaře Marka Heatha z ohijského Úřadu veřejného obhájce.

"Všichni odborníci se shodují, že pokud první látka nezafunguje, poprava bude nesnesitelná," řekla Cooeyho veřejná obhájkyně Kelly Culshawová-Schneiderová.

Richard Cooey čeká ve vězení na nejvyšší trest, který dostal za znásilnění a vraždu dvou žen před 22 lety. Jednou už měl být popraven - před pěti lety. Ale právě problémy se žilami tomu zabránily. Tentokrát je poprava naplánována na 14. října.

Ohijská vězeňská služba ani kancelář státního žalobce se k případu zatím nevyjádřily. Cooey ale není prvním odsouzencem, jehož obezita komplikuje vykonání nejvyššího trestu. Loni se takto řešila kauza Christophera Newtona, jenž měřil 182 centimetrů a vážil 120 kilogramů. Před dvěma lety zase soud odmítl odvolání vraha Jeffreyho Lundgrena, který tvrdil, že při popravě bude víc trpět, protože je obézní a navíc má cukrovku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video