Zemřela Jean Kennedyová Smithová, sestra zastřeleného amerického prezidenta...

Zemřela Jean Kennedyová Smithová, sestra zastřeleného amerického prezidenta Johna Kennedyho. (18.6.2020) | foto: AP

Zemřela Jean Kennedyová, poslední žijící sourozenec prezidenta Kennedyho

  • 3
Ve věku 92 let zemřela Jean Kennedyová Smithová, sestra zastřeleného amerického prezidenta Johna Kennedyho, která zároveň byla jeho posledním žijícím sourozencem. Kennedyová Smithová přežila několik svých sourozenců, kteří zemřeli tragicky. Byla úspěšnou diplomatkou.

Jean Kennedyová byla osmým z devíti dětí Josepha a Rose Kennedyových, mezi nimiž byli prezident John Kennedy či senátor Robert Kennedy. Podle její dcery Kym zemřela u sebe doma na newyorském Manhattanu.

Narodila se 20. února 1928 a vystudovala angličtinu. Než se dostala k politice, vedla Kennedyová tichý život a věnovala se filantropii. Udržovala se mimo pozornost, kterou přitahovalo její známé jméno. Do politiky se zapojila v roce 1960, kdy se podílela na prezidentské kampani svého bratra Johna.

V 90. letech byla americkou velvyslankyní v Irsku a sehrála klíčovou roli v mírovém procesu v Severním Irsku. Bývalý prezident Barack Obama jí v roce 2011 udělil medaili svobody, což je nejvyšší civilní vyznamenání ve Spojených státech.

Kennedyová Smithová přežila několik svých sourozenců, kteří zemřeli tragickou smrtí. Její bratr Joseph zemřel v druhé světové válce v boji, její sestra Kathleen zahynula v roce 1948 při letecké nehodě.

Na jejího bratra prezidenta byl spáchán atentát v roce 1963, její další bratr senátor Robert byl zastřelen v roce 1968. Její nejmladší bratr, rovněž někdejší senátor Edward zemřel na nádor na mozku v roce 2009. Tehdy zemřela i její sestra Eunice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video