Somálsko se zmítá v nepokojích od začátku devadesátých let. Ilustrační foto

Somálsko se zmítá v nepokojích od začátku devadesátých let. Ilustrační foto | foto: Stringer, Reuters

Americký nálet v Somálsku zabil dva vysoké velitele islamistů

  • 53
Dva vysoké velitele islamistických povstalců zabil americký nálet v Somálsku. Čtyři letadla bombardovala jejich dům ve městě Dusamareb. Ztráty ve svých řadách přiznalo i velení Svazu islámských soudů. Toto hnutí ovládalo do konce roku 2006 většinu země.

"Letadla bezvěrců bombardovala Dusamareb. Dva naši důležití představitelé byli zabiti," potvrdil zprávu o útoku jeden z velitelů islamistů Muktar Robow Adumansur.

Jeden z padlých, Aden Hashi Eyrow, byl údajně vrchním velitelem vojenského křídla islamistů al-Šabáb, označovaného za somálskou odnož Al-Kajdy. Podle somálského staršiny při útoku zahynulo nejméně třicet lidí a dalších patnáct bylo zraněno.

Svědek z místa útoku popsal, že před zasaženým domem viděl kusy lidských těl. "Bylo ale obtížné se tam dostat, ozbrojené hlídky islamistů prostor strážily," řekl. Další z obyvatel uvedl, že k útoku došlo asi ve dvě hodiny ráno.

"Když jsme vyšli ven, dům v sousedství byl úplně zničen dvěma raketami. Nad sebou jsme viděli čtyři letadla," popsal.

Vojenské křídlo Svazu islámských soudů al-Šabáb řadí Američané mezi teroristické organizace. Od konce roku 2006, kdy vládu islamistů nad Somálskem ukončila etiopská invaze, je skupina al-Šabáb v čele povstaleckého boje islamistů proti somálské centrální vládě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: hnutí, Raketa, Somálsko

Video