Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 12. 11. 2016 23:00

Americké prezidentské volby

Spojené státy 8. listopadu zvolily nového prezidenta, stal se jím republikánský kandidát Donald Trump. Povolební dění sledujeme v podrobné on-line reportáži.

15:56

Americká Federální letecká správa (FAA) zařadila manhattanský mrakodrap Trump Tower, ve kterém žije Trump s manželkou a synem, do bezletové zóny

15:52

Americké akcie po zvolení Trumpa prezidentem pokračují ve svižném vzestupu. Dow Jonesův index tak na začátku dnešního obchodování vystoupil na rekordní maximum v očekávání, že Trump v prvních letech ve funkci podpoří ekonomiku zvýšenými výdaji.

15:51

„Nastupuje nový prezident, nová administrativa, a dávají návrhy na obměnu diplomatického sboru na úrovni velvyslanců. Mění se i někteří kariérní diplomaté,“ řekl Kolář. Podle něj se velvyslanci mohou se změnou v Bílém domě vzdát funkce s poukazem na názorové rozdíly s novým prezidentem, nebo o jejich odchodu může rozhodnout nová administrativa. Změny nemusí nutně nastat s okamžikem inaugurace nové hlavy státu, která se koná v lednu.

15:50

Americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro pravděpodobně po nástupu nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa do úřadu opustí svou funkci. U politicky jmenovaných velvyslanců, kteří nejsou kariérními diplomaty, je odchod při změně americké administrativy pravidlem, řekl ČTK bývalý český velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář.

15:45
  • Proti Trumpovi lidé protestovali i před americkou ambasádou ve filipínské...

    Proti Trumpovi lidé protestovali i před americkou ambasádou ve filipínské Manile (10. listopadu 2016). / Autor: AP

15:25

Obyvatelé slovinské Sevnice, odkud pochází Trumpova manželka Melania, se z výsledku voleb radují. „Konečně budou lidé vědět, že Slovinsko není Slovensko,“ říkají v reportáži CNN.

15:19

Americká média spekulují o tom, kdo bude novým ministrem spravedlnosti USA. Mezi jinými padlo i jméno bývalého newyorského starosty Rudyho Guilianiho, který Trumpa před volbami hlasitě podporoval. Guiliani však deníku The New York Times řekl, že se do vlády vrátit nechce. V úvahu tak případá jméno guvernéra New Jersey Chrise Christieho.

15:06

Tvář Donalda Trumpa shlížela ve čtvrtek ráno z titulních stran většiny světových deníků. Newyorský Daily News neskrývá zděšení, jiné listy, jako například The Guardian a The Times jsou neutrálnější.

OBRAZEM: Bůh odpusť USA. Trump ovládl titulní stránky světových novin

přečíst článek
15:03

Mezi asi 5 000 lidí protestujících před newyorskou Trump Tower, sídlem společností nového prezidenta, se objevila i Lady Gaga.

V Chicagu se demonstrovalo na dopravní tepně Lake Shore Drive vedoucí po břehu Michiganského jezera. Demonstranti nesli transparent „Stále nemohu věřit, že musím demonstrovat za lidská práva“. Z davu se ozývaly i vulgární urážky adresované zvolenému prezidentovi.

15:01

Protesty proti zvolení Trumpa, které propukly bezprostředně po jeho zvolení, zasáhly už nejméně 25 amerických velkoměst a zapojily se do nich desetitisíce lidí. Lidé skandovali hesla proti Trumpovi v New Yorku, Chicagu, Clevelandu, Nashvillu, San Francisku, Seattlu a na řadě dalších míst USA.

14:59

Kromě Trumpa a Obamy se dnes odpoledne sejdou také viceprezident Joe Biden se svým nástupcem Mikem Pencem.

14:29

Výsledky amerických voleb mají přesah i do motoristického sportu:

Jak se kvůli Trumpovi rozhádal pilot formule 1 se svým sponzorem

přečíst článek
14:13
Republikáni

Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách by mělo být budíčkem pro rakouské voliče, kteří budou svou hlavu státu vybírat počátkem prosince. Řekl to nezávislý kandidát na rakouského prezidenta Alexander Van der Bellen. Jeho volebním rivalem je člen pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer označovaný někdy za „rakouského Trumpa“.

14:04

Rusko během kampaně před americkými prezidentskými volbami navázalo styky se štábem republikána Donalda Trumpa a bude v kontaktech pokračovat i po volbách. Agentuře Interfax to dnes řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. „Ano, kontakty byly,“ řekl. „Neříkám, že se všemi (členy Trumpova štábu), ale kontakty s celou řadou z nich udržovali ruští představitelé,“ konstatoval. „Jsou to pracovní záležitosti, další kroky závisejí na situaci, která před námi stojí. Ale v práci pokračujeme přirozeně i po volbách,“ dodal ruský diplomat.

13:50

Kuriózním způsobem na vítězství Donalda Trumpa zareagoval jistý švédský instruktor surfování. Když Gustav Hallén zpozoroval, že mnoho Američanů je výsledkem voleb zdrceno, rozhodl se, že komukoli z nich dá možnost odstěhovat se do Švédska. Zajistit to má sňatek s ním, píše švédský list The Local. Hallén vyvěsil nabídku na stránce internetového serveru eBay. Manželství bude zájemce stát 50 000 dolarů (přes 1,2 milionu korun).

13:31

Bývalá americká ministryně zahraniční Madeleine Albrightová varovala Trumpa před izolacionismem. Dodala, že USA musejí hrát svou roli v NATO. „NATO je zjevně klíčové. Jsme odpovědní za ostatní, stejně jako oni za nás,“ řekla Albrightová deníku The Guardian ve středu.

13:24

S další titulní stránkou, která si utahuje z vítěze voleb, vyrukoval norský deník Aftenposten.

10.listopadu 2016 v 07:46, příspěvek archivován: 10.listopadu 2016 v 13:24

Went downstairs for breakfast @ the hotel ~ today's paper #Norway's "#Aftenposten" ~ can't quite decipher headline, but message seems clear! https://t.co/y8kopCQuXg

12:54

Výsledek amerických prezidentských voleb je začátkem konce období „liberální nedemokracie“. V reakci na vítězství republikána Donalda Trumpa to dnes uvedl maďarský premiér Viktor Orbán. Ten už v minulosti několikrát liberální demokracii odsoudil jako typ vládnutí, který se vyčerpal. „Žijeme ve dnech, kdy končí to, co nazýváme liberální nedemokracií, v níž jsme žili posledních dvacet let, a kdy se můžeme vrátit k opravdové demokracii,“ řekl.

12:40

Budoucí americký prezident Donald Trump nevnímá židovské osady na okupovaném Západním břehu Jordánu jako překážku pro dosažení míru mezi Izraelem a Palestinou. Izraelskému armádnímu rádiu to dnes řekl blízký poradce vítěze amerických prezidentských voleb Jason Greenblatt. Administrativa dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy Izrael za budování nových osad ostře kritizovala.

12:29

Novozélandský vládní imigrační server zaznamenal po vítězství Donalda Trumpa rekordní návštěvnost. Během 24 hodin ho navštívilo 56 300 lidí, což je téměř 2500procentní nárůst, tvrdí tamní úřad. Podobně tomu bylo i v Kanadě, kde imigrační server zkolaboval ve chvíli, kdy se odhady na vítěze voleb obrátily ve prospěch Trumpa, píše BBC.